Vaddå näringsberäkning?

Vaddå näringsberäkning?

Näringsberäkning är en viktig byggsten när vi utformar recepten i våra matkassar. Men vad är det egentligen? Vårt mål är att alltid laga sund och hälsosam mat. Och Louise Markstedt, som är nutritionist och menykreatör, är den som ser till att alla våra rätter blir näringsriktiga och att du får i dig den mängd energi du behöver.

Varför näringsberäknar du alla recept?

– Vi vill att du som kund ska känna dig trygg med att du serverar sund och hälsosam mat till familjen. Näringsberäkningen är en av våra viktiga byggstenar när vi utformar recepten på Linas Matkasse. Vi vill jättegärna sprida kunskap om vad hälsosam mat är och vara med och förbättra folkhälsan.

Hur går det till, vad kollar du på?

– Jag näringsberäknar recepten för alla kassar i ett program i datorn. Jag registrerar ingredienserna i receptet och får ut hur mycket energi det är i varje portion. Sedan ser jag till att det är lagom mängd energi och att det är en bra fördelning mellan fett, kolhydrater och protein. Vi lutar oss mot Livsmedelsverket och de Nordiska näringsrekommendationerna. De ligger till grund för våra riktlinjer och alla rätter måste ligga inom ramarna när jag räknar.

Är det svårt att få i sig den energi man behöver utan näringsberäkning?

– Om man äter en varierad kost, tre stadiga mål om dagen så är det ofta inte något problem. Men det kan vara ganska vanligt att man fokuserar på proteinet och kolhydraterna i första hand och det är lätt att missa grönsakerna. Det kan även vara svårt att veta hur stor en normal portion är, om man äter för mycket eller för lite. Eftersom alla våra matkassar är näringsberäknade så behöver inte du oroa dig för om du får i dig tillräckligt med näring och energi – vi gör det åt dig!

Varför är det så viktigt att vi får i oss en bra balans av fett, kolhydrater och protein?

– Dessa tre ingår alla som en del av en varierad och hälsosam kost. Det är viktigt med en bra balans mellan dessa för att vår kropp ska må bra helt enkelt. Om man äter en sund och varierad kost är det enklare att hålla sig frisk och må bra i det långa loppet.

Vad gör du om det är obalans i någon rätt?

– Om det är för mycket eller för lite energi, eller om mängden protein, kolhydrater och fett inte stämmer överens med riktlinjerna, så pratar jag med den menykreatör som har skapat rätten och den får justera receptet tills näringsbalansen blir perfekt. Det kan till exempel vara att minska lite på oljan om det är för mycket fett eller addera en burk bönor om vi behöver mer protein.

Inspiration, supersnabbt eller vegetariskt? Vi har matkassar som passar de flesta hushåll! Och gemensamt för alla kassar är att recepten alltid är näringsberäknade. Klicka här för att se alla kassar i vårt sortiment.