Din guide till tortillas – fyllda, stekta eller ugnsbakade

Tortillas är mer än bara ett bröd. Det är basen i många mexikanska rätter och du kan fylla dem med allt från kött och grönsaker till ost och smakrika såser. I den här guiden tittar vi närmare på tortillans alla möjligheter. Du får tips på ett enkelt grundrecept och hur du kan skapa läckra rätter med tortillas som grund.

Vad är en tortilla?

En tortilla är ett platt, runt bröd som bakas av antingen majs- eller vetemjöl. Majstortillan smakar mer, medan vetetortillan är lättare att vika. Ursprunget till tortillan är djupt rotat i både Mexiko och andra centralamerikanska länder, med en historia som sträcker sig till aztekernas och mayafolkets tid.

Hur används tortillas?

Tortillas är en grundpelare i det mexikanska köket. De kan fyllas, vikas, rullas eller användas som bas för att skapa tacos, burritos, enchiladas, quesadillas och många andra rätter. Tortillas kan ätas både varma och kalla. De kan friteras, grillas, stekas eller tillagas i ugn. Karaktären på tortillan förändras med tillagningssätt. Den vara härligt krispig eller oemotståndligt mjuk. Flexibiliteten gör tortillan till en favorit i många kök och den är lätt att anpassa till både traditionella rätter och nytänkande recept. Idag är tortillas en global favorit med otaliga tolkningar världen över.

Tacopanna med nötfärs, mozzarella, tortillabröd och rökt chilidressing
Tacopanna med nötfärs, mozzarella, tortillabröd och rökt chilidressing.
Just nu gästspelar 5 mexikanska rätter i Linas Matkasse. Du får bland annat göra en het och smakrik tacopanna. Låt familjen fylla sina egna tortillabröd och toppa med chilidressing, picklad rödlök, jalapeño och koriander.

Grundrecept på tortilla

Du behöver bara tre ingredienser för att göra tortillabröd: vetemjöl (eller majsmjöl för en glutenfri variant), vatten, och en nypa salt. Om du vill kan du tillföra lite olja som gör degen smidigare och tortillabröden mjukare.

Ingredienser

 • Vetemjöl: Beräkna ungefär 2–3 dl vetemjöl för en liten sats
 • Vatten: Cirka 1 dl, men mängden kan justeras för att uppnå rätt konsistens på degen
 • Olja: En matsked vegetabilisk olja (eller annan neutral olja)
 • Salt: En nypa salt

Blanda ingredienserna till en smidig deg, dela i mindre bollar och kavla ut till tunna rundlar. Stek sedan på hög värme i en torr stekpanna tills bröden fått en lätt gyllene färg. Nu har du färskt tortillabröd som är redo att fylla med olika godsaker!

Hemligheten till att lyckas med tortillas är att ha en het stekpanna och att inte överarbeta degen.

Hur ska man förvara tortillabröd?

Förvara dina tortillabröd i en lufttät behållare i kylskåpet. Då håller de sig mjuka och färska. Ta ut dina tortillas och låt dem nå rumstemperatur innan du börjar förbereda en måltid.

Fyllda tortillas

En god fyllning är lika viktigt som ett gott tortillabröd. Och möjligheterna är verkligen oändliga. Mexikanska smaker är ett säkert kort som går hem hos de flesta. Du kan också plocka fram din kreativa sida och prova mer otippade ingredienser. Varför inte fylla din tortilla med inspiration från Italien?

Bland klassiska fyllningar hittar du stekt kyckling eller kött, bönor, ost, tomat, lök och smakrika såser. Vill du ha en tortilla med växtbaserad fyllning kan du prova att fylla den med svamp, svarta bönor, majs och avokado.

Black bean enchiladas med guacamole och pico de gallo
Fyllda tortillas med svarta bönor och mozzarella. Picklad lök och pico de gallo vid sidan om.
Visste du att?!
Just nu gästspelar 5 mexikanska rätter på menyn i Linas Matkasse. Bland annat får du laga black bean enchiladas med guacamole och pico de gallo.

Stekt tortilla med fyllning

En stekt tortilla med fyllning är en snabblagad måltid som lätt kan bli en ny favorit. Så här gör du:

 1. Lägg din tortilla i en torr stekpanna tills tortillan är varm och börjar få färg.
 2. Lägg på fyllningen – till exempel stekt kött, lök, paprika och riven ost – och stek tills fyllningen är varmt och osten smält.
 3. Vik tortillan på mitten och stek på medelvärme tills den är krispig på båda sidorna.
 4. Servera din fyllda tortilla direkt medan den fortfarande är varm och krispig.
Quesadillas med fyllning av kyckling, röd paprika och ost
Quesadillas med fyllning av kyckling, röd paprika och ost.

Tortilla med fyllning i ugn

Tortilla i ugn är ett säkert kort om du vill ha en god och mättande måltid. Det är också ett smidigt sätt att laga mat till ett större sällskap. Så här gör du:

 1. Fyll dina tortillas med en blandning av kött, bönor, ost och andra godsaker.
 2. Rulla ihop tortillabröden och placera dem i en ugnsfast form.
 3. Toppa med ost och en smakrik sås innan du bakar i 200° ugn tills osten smält och fått fin färg.

Servera dina fyllda tortillas med läckra tillbehör som guacamole, salsa, gräddfil och en frisk sallad. Toppa med hackad lök, koriander och nypressad lime.

Mexikanska rätter med tortillas

Oavsett hur du vill tillaga dina tortillas är hemligheten att våga experimentera. Tortillas bjuder in till en värld av möjligheter och bara din fantasi sätter gränserna. Med rätt ingredienser förvandlar du dina tortillabröd till en smakrik festmåltid. Som inspiration har vi samlat några traditionella mexikanska rätter med tortillas som bas.

Burritos

En burrito består av ett stort tortillabröd som rullas runt en fyllning av olika ingredienser. De klassiska fyllningarna innehåller ofta bönor, ris, kött (till exempel nötkött, kyckling eller fläsk), ost, salsa och gräddfil. Burriton skiljer sig från andra tortillabaserade rätter genom sitt stora format och det faktum att den är helt omsluten av tortillabrödet.

Chimichangas

Chimichangas är en populär maträtt i både Mexiko och södra USA. Rätten består av en fylld tortilla som friteras i olja tills den blir härligt krispig. Traditionellt består fyllningen av kött (som nötkött, kyckling eller fläsk), ris, bönor, ost och ibland grönsaker. Chimichangas serveras ofta med tillbehör som guacamole, gräddfil, salsa, och ost.

Enchiladas

Enchiladas är mexikansk klassiker som består av tortillas som rullas kring en smakrik fyllning av kött, bönor och ost. De rullade tortillabröden täcks sedan med en kryddig sås och bakas i ugnen. Toppningen varierar och kan bestå av ost, gräddfil, färska örter och hackad lök.

Tacos

Tacos är en ikon för det mexikanska köket. Rätten består av en mjuk eller krispig tortilla som fylls med valfria ingredienser. De vanligaste fyllningarna är olika typer av kött, som nötkött, kyckling, eller fläsk. Det finns också vegetariska varianter med en fyllning av bönor, fisk, skaldjur eller grönsaker. Vanliga toppings är guacamole, salsa, sallad, färsk koriander, riven ost och färskpressad lime.

Taquitos

Taquitos, även kända som flautas, är små tortillabröd som fylls med kött eller ost. Tortillabröden rullas hårt och friteras eller bakas tills de blir härligt krispiga. Taquitos är perfekta som snacks eller som en del av en mexikansk festmåltid.

Tostadas

Tostadas är en friterad eller ugnsbakad majs- eller vetetortilla som serveras platt eller lätt böjd. Ordet tostada betyder”rostad på spanska, vilket syftar på den krispiga tillagningen av tortillan. Tostadas är i grunden en öppen taco och de kan toppas med en mängd olika ingredienser. Vanliga toppingar är bönor, kött (som kyckling, nötkött eller fläsk), sallad, riven ost, hackade tomater, guacamole, gräddfil och picklade grönsaker.

Härligt krispiga tortillas med fyllning av ost, kyckling och paprika
Härligt krispiga tortillas med fyllning av ost, kyckling och paprika.

Quesadillas

Quesadillas består av vikta eller dubbla tortillas med en fyllning av ost, kött, grönsaker eller bönor. Tortillan grillas eller stekts tills osten smälter och tortillabrödet har fått frasig yta. Quesadillas serveras ofta med guacamole, salsa och gräddfil som tillbehör. Den här rätten är lätt att laga och perfekt om du vill laga fyllda tortillas hemma i ditt eget kök.

Limemarinerad lax och räkor med salsa aguachile, tortillachip och svart ris
Limemarinerad lax och räkor med salsa aguachile, tortillachip och svart ris.

Upptäck fem rätter med smak av Mexiko – just nu i Linas Matkasse. Du får bland annat laga en aguachile med lax och räkor som du serverar med krispiga tortillachips och chilimajonnäs. Smaklig måltid!