Utforska det japanska köket med Frida Ronge

Just nu har vi ett pågående kocksamarbete med Frida Ronge, bland annat aktuell i årets säsong av Kockarnas kamp. Under november månad kan du enkelt klicka hem fem rätter särskilt framtagna av Frida Ronge i din matkasse. Här listar vi ett axplock av dessa samt ett tips från henne på hur du enkelt lagar gott sushiris.

Frida Ronge har tagit fram en bred japansk meny som går hem hos både den inbitna japanfantasten som nybörjaren som vill lära sig mer. Här får du det bästa av det japanska köket anpassat så att vem som helst, oavsett nivå på matlagningskunskaper, kan laga smakfulla och inspirerande japanska middagar. Ett ypperligt tillfälle att testa vingarna i köket. Nedan listar vi tre av dessa välsmakande och inspirerande recept.

Miso ramen med kyckling, ägg, rostad majs och pak choy

Ramensoppa – denna supersuccé som på senare år blivit en given favorit från det japanska köket. Här har vi en nudelsoppa som gör sig perfekt såhär års; en varm och mustig soppa som värmer i höstrusket med fantastiska smaker.


Image alt text

Krämig grön kokoscurry med krispig tofu, räkor, svart ris och rostade cashewnötter

Här fortsätter vi i höstens tecken. En smakrik och god gryta med asiatiska smaker, här i en grön tappning som ger en härlig fräschör i höstmörkret.

Sushibowl med sojamarinerad lax, krispig kål, kålrotsgari och rostade sesamfrön

Här har du en supergod och smakrik sushi bowl – ett enklare sätt att tillaga sushi på. Du slipper den hantverksmässiga delen och kan enbart fokusera på riset. Det hela toppas med bland annat lax, kålrotsgari och rostade sesamfrön.

Image alt text

Tips: Så lagar du gott sushiris utan riskokare

Sugen på att laga Ronges sushi bowl men saknar riskokare? Ingen fara, här delar Ronge med sig av sitt bästa tips på hur du får till det perfekta sushiriset. Först och främst är det bra att använda en tjockbottnad kastrull att koka riset i efter att man tvättat det.

– Häll i riset och täck kastrullen med plastfilm. Plastfilmen gör att ångan inte sipprar ut på sidorna vilket det lätt gör om man bara använder ett kastrullock. När du sedan sänker värmen och har plastfilm och lock ovanpå bibehålls ångan i kastrullen och det blir som en ångkokare, säger Frida Ronge.

Vidare tipsar hon om att låta riset vila efter kokning.

– För bästa kvalitet är det bra att dra undan riset efter kokning och låta den vila i ångan. Man kan likna det vid vikten av att låta en köttbit vila efter stekning, riset måste lugna ner sig innan man börjar röra runt eller tar upp det med en slickepott.


Läs mer om vårt samarbete med Frida Ronge här: https://www.linasmatkasse.se/blogg/frida-ronge
Eeller beställ hennes rätter här: https://www.linasmatkasse.se/info/FridaRonge