Nudlar, papaya, jordnötter, chili och andra typiska ingredienser i thailändsk mat

Linas lilla guide till thailändsk mat

I Sverige älskar vi thailändsk mat med pad thai och tom kha gai som välkända favoriter. Men hur mycket vet du egentligen om thailändska ingredienser och thailändsk matkultur? I den här artikeln tar vi en titt på de viktigaste smaksättarna och vad som utmärker det thailändska köket.

En familjemåltid

En typisk thailändsk måltid består vanligtvis av en stark soppa, en currygryta, stekt fisk, en klar soppa och en sallad. Dessutom serveras ris till alla måltider. Thailändare äter sin middag ”family style” vilket innebär att alla rätter serveras samtidigt och att alla runt bordet äter av alla rätter. Till skillnad från sina grannar i andra länder i Sydostasien äter thailändarna ofta med gaffel och sked istället för med pinnar.

Kryddor och örter 

En nyckel till det thailändska köket är att använda rikligt med färska örter och kryddor. Ingredienser som koriander, ingefära, galangal, citrongräs och thailändsk basilika används i många av de klassiska thailändska rätterna, vilket ger dem deras karakteristiska smak. En annan viktig ingrediens är färsk eller torkad chili som ger rätterna ett sting av hetta.

Bibimbap med kimchi som tillbehör
Tom yum – thailändsk soppa med limeblad, citrongräs, ägg och räkor.
Visste du att?!
Just nu har vi thailändska veckor på Linas Matkasse! Det innebär att du kan klicka hem 5 rätter med genuint thailändska smaker, bland annat klassiska favoriter som tom yum och tom kha gai.
Upptäck våra thailändska rätter!

Färska grönsaker

Thailändsk mat domineras av färska grönsaker: från krispiga böngroddar i pad thai till umamirik svamp i tom kha gai. Grönsakerna tillagas ofta i wok så att de behåller sin spänst och sitt höga näringsinnehåll. Men grönsakerna är inte bara näringsrika, de sätter också färg på maten och balanserar de starka smakerna från örter, kryddor och chili.

En skål fylld med thailändsk mat i form av en massamancurry med kyckling.
Massaman thai kycklingcurry med koriander och jordnötter.

Chili från A till Ö

Chili är viktigt i thailändska rätter. Thailändarna använder både röd, gul och grön chili – och det är chilin som sätter färg på tre olika currysorter, nämligen röd, grön och gul curry. Nam phrik är en traditionell thailändsk chilisås som är gjord på färsk eller torkad chili, vitlök, schalottenlök, limejuice och ofta någon form av fisk- eller räkpasta. Nam phrik är ett obligatoriskt tillbehör på thailändska middagsbord, och om du gillar het och kryddig mat kommer det snabbt bli en ny favorit.

Tradition i varje tugga

Thailändsk mat är mer än bara matlagning. Det är kultur, tradition och kunskap. Med hjälp av kryddor, chili och grönsaker bjuder det thailändska köket på maträtter fyllda av kontraster, vilket bidrar till att thailändsk mat har blivit så populär världen över.

Läs mer och beställ!