Laga rolig mat för barn

Många barn har en tendens att vara kräsna när det kommer till mat, och stoppar inte i sig vad som helst. Om maten ser rolig ut är chansen däremot större att barnen äter. Rolig mat för barn kan vara färgglad eller ha en rolig form, och behöver inte vara svårare eller dyrare att få till – men den kan kräva lite fantasi.


Linas Express matkasse - klart på 20 min! Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


Färgglada och roliga maträtter till barn

Ett enkelt tips för att göra maten roligare för barnen är att få in många färger på tallriken. Bland annat morötter och tomater går att hitta i ett flertal kulörer, och även pasta finns ofta färdig i olika färger. Bland roliga maträtter för barn där färgen är i fokus är salladen ett bra exempel. En sallad kan innehålla alla regnbågens färger i form av majs, tomat, paprika och andra färgglada grönsaker.


Även en god soppa kan göras riktigt fin och färgglad, och är ett bra exempel på kul mat för barn. Testa att laga rödbetssoppa som tack vare den färgglada betan får en vacker, djupröd färg, eller testa grön ärtsoppa som brukar få en mjuk, klargrön färg.


Locka barnen med mat i roliga former

Hur maten ser ut kan vara avgörande för om vissa barn ska våga smaka eller inte. Ett enkelt sätt att väcka barnens nyfikenhet är genom att lägga upp maten på roliga sätt eller skära den i roliga former. Både frukt och grönsaker är ofta enkla att forma till båtar, blommor eller stavar, vilket i vissa fall kan locka mer än den ursprungliga formen.


Vill du laga en rolig maträtt till barn är ett tips att köpa pasta i form av djur eller bokstäver. Servera i en pastasallad eller med en god sås. Du kan även själv forma maten på roliga sätt genom att till exempel använda pepparkaksformar till pannkakorna eller falukorven.


Rolig mat för barn kan även vara upplagd på ett speciellt sätt. Låt exempelvis broccolin bli små träd, grönsakerna forma ett ansikte eller skriv barnets namn eller rita ett hjärta med hjälp av ketchup.


Rolig mat för barn vid speciella tillfällen

Vid speciella högtider är det lite extra kul att fixa roliga maträtter till barnen. Framförallt halloween är en högtid där rolig (och läskig) mat passar bra. Låt paprikor och mandariner bli halloweenpumpor och färga pastan grön eller svart med hjälp av karamellfärg. Om barnen inte är alltför känsliga kan du även låta prinskorvarna bli avhuggna fingrar, ketchupen bli blod och köttbullarna få små ben av exempelvis salta pinnar och på så sätt bli spindlar.


Gör vardagsmaten speciell

Genom att koppla vissa maträtter till något ditt barn gillar kan rätten bli roligare. Du kan till exempel ha barnens favoritbok, -karaktär eller -film i åtanke och försöka skapa en maträtt utifrån den. Prova att servera Frost-Elsas värmande gryta, en dinosaurie-sallad eller Bamses köttbullar. Har du kanske rent av en soppskål som liknar den Emil fastnade i?


Rolig mat för barn behöver inte nödvändigtvis vara mat som ser rolig ut, utan kan även innebära en maträtt som inte vanligtvis serveras hemma. Har ditt barn en favoriträtt som du sällan lagar – glöm inte bort att bjuda på den någon gång ibland för att glädja ditt barn.