Picknick och plockmat

En vacker sommardag bjuder onekligen in till en måltid i det gröna. Vad känns mer somrigt än att sitta ute i naturen med trevligt sällskap och god mat? Här har vi samlat några handfasta tips för en trevlig och smidig picknick.

Plockmat är alltid en riktig vinnare på picknick. Det är både lätt att förbereda och gör det möjligt för variation efter tycke och smak. Exempel på bra plockmat är gurkstavar, körsbärstomater, morotsstavar, blomkålsbuketter, oliver och osttärningar. Med en god dippsås brukar även barnen få i sig bra med grönsaker. Om du vill bjuda på kex med ost är det att föredra en fransk Brie eller Camembert som smälter härligt, framför en hård ost som riskerar att bli oljig i solen. Mat med naturlig förpackning är smart vilket gör att exempelvis kokta ägg går hem, så länge de hålls väl kylda.

Förvara kallt

Ett perfekt verktyg för att bevara kylan i picknickkorgen är dina kylpåsar som följer med leveransen, Gel-Ice. Väl tillbaka i hemmet kan du sedan förvara den i kyl eller frys och vips så är den redo att användas igen. Ett annat tips är att använda fryst plastflaska med vatten eller saft som kylklamp. Ställ den i solen innan servering och låt isen smälta lite grann. Då får du både en iskall och läskande dryck samtidigt som maten hålls fräsch.

Fräsch dessert

Som avslutning på picknickmåltiden funkar det alldeles utmärkt med enkla frukter så som päron, äpplen, bananer och apelsiner. En efterätt behöver inte alltid vara något avancerat bakverk som ska hållas varmt och serveras med nyvispad grädde. Småfrukter som plommon och körsbär är också uppskattat och fungerar fint som dessert på en picknick. Eller varför inte färska bär, till exempel smultron, krusbär, hallon, jordgubbar, röda vinbär och blåbär? Även frukter med något robustare skal så som melon, kiwi och passionsfrukt fungerar utmärkt. Ett tips är att dela dem i förväg, slå in dem i plastfolie och avnjut sedan med sked.

Planera ända till slutet

Tänk på att även planera för slutet av din picknick. Ta med våtservetter för kladdiga händer och glöm inte att ta med en extra papperspåse om papperskorgen skulle lysa med sin frånvaro. Ta en extra koll innan ni ger er iväg och se till att lämna picknickplatsen lika trevlig som när du hittade den.