Nyttiga efterrätter

Är det dags att fylla på i efterrättsbanken? Här är tre snabba och nyttiga efterrätter som smakar makalöst gott.

Äpple- och jordnötsbollar

Ingredienser
1 stort äpple, eller 2 mindre, grovrivna
3 dl havregryn, eller glutenfria havregryn / ren havre
½ dl hela linfrön
½ tsk kanel
½ dl jordnötssmör, gärna osötad
½ dl honung
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
havregryn till dekor

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser i en stor bunke och blanda väl.
  • Forma små bollar med fuktiga eller lätt oljade händer.
  • Rulla bollarna i havregryn och ställ kallt ca 30 min.
  • Image alt text

    Fruktsallad på burk

    Ingredienser
    Till två burkar:
    1 äpple
    1 apelsin
    1 banan
    2 kiwi
    1 dl grovhackade nötter, t.ex. hasselnötter, mandel eller valnötter

    Topping:
    kokoschips

    Gör så här:

  • Skala och skiva frukten. Hacka nötter.
  • Varva nötter och frukt i lagom stora burkar eller matlådor.
  • Toppa med kokoschips, sätt på lock och ställ kallt, ät snart.
  • Tips: Vill du att frukten ska behålla sin fina färg, pressa över lite citronsaft.

    Image alt text

    Apelsin- och chokladpudding

    Ingredienser
    Till 4 pers:
    1 avokado, delad och urkärnad
    1 apelsin, skalad, klyftad och urkärnad
    1 dl skållad mandel
    2 msk kakao
    2 tsk vaniljsocker

    Till garnering:
    1 apelsin, i skivor
    1 tsk florsocker
    hackad mandel, eller valfria nötter

    Gör så här:

  • Gröp ur avokadon och lägg i en mixerbunke. Tillsätt apelsinklyftor, mandel, kakao och vaniljsocker. Mixa allt slätt med stavmixer.
  • Lägg upp i skålar och ställ kallt ca 25-30 min.
  • Garnera med apelsinskivor och lite hackad mandel eller nötter. Pudra över lite florsocker.
  • Image alt text