Nyårsefterrätter: pannacotta och chokladmousse

Här tipsar vi om två smarriga efterrätter att njuta av efter nyårsmiddagen. Vad sägs om en italiensk klassiker i pannacotta med hallon eller varför inte en härlig chokladmousse med salt karamell och macadamianötter?

Vispad pannacotta med hallon


Ingredienser

  • 1 ½ dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 gelatinblad
  • 4 msk socker
  • 1 vaniljstång
  • Gör så här:

  • Lägg gelatinet i kallt vatten.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  • Koka upp grädde, mjölk, vanilj och socker. Krama ur gelatinet och lägg i gräddmjölken.
  • Häll över i en skål och kyl i kylskåp.
  • När pannacotta är helt kall så kan den vispas med elvisp och förvaras i en spritspåse.
  • Toppa med din favoritkaka, exempelvis drömmar, och hallon.


    Chokladmousse med salt karamell och macadamianötter

    Ingredienser 4 små portioner

  • 70 g mörk choklad
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk dulce de leche
  • 30 macadamianötter
  • Flingsalt
  • Gör så här:

  • Vispa grädden lätt.
  • Smält chokladen i ett vattenbad.
  • Vispa i äggula, florsocker och vänd i grädden. Ställ åt sidan.
  • Blanda i en nypa flingsalt i dulce de lechen.
  • Varva chokladmousse och salt karamell i ett glas.
  • Låt stelna i kylskåp.
  • Toppa med hackade macadamianötter vid servering.