Familj som lagar med med Linas matkasse

Smart matplanering – så minskar du matsvinnet hemma hos dig

Matsvinnet är inte bara ett problem för miljön, utan även för våra plånböcker. Varje år slänger svenska hushåll en betydande mängd mat, vilket innebär att vi slösar med både pengar och resurser. Genom att minska matsvinnet hemma hos dig kan du och din familj spara pengar på matinköpen och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid.

Fakta:

 • Enligt SCB slänger svenska hushåll varje år cirka 123 kilogram mat.
 • En studie visar att den genomsnittliga svenska familjen slänger mat till ett värde av ungefär 4 500 kronor i mat varje år.
 • Matsvinn är en av de största orsakerna till ökad mängd avfall och negativ påverkan på miljön.

5 enkla tips för att minska matsvinnet

 1. Planera veckans måltider
  Planera veckans måltider och skriv en inköpslista baserat på din veckomeny. På så sätt undviker du att köpa för mycket mat och slipper slänga bort mat som blir dålig.
 2. Förvara maten på rätt sätt
  Förvara maten på rätt sätt i kylskåp och skafferi. Använd förpackningar som håller maten fräsch längre och förhindrar att den torkar ut eller blir dålig.
 3. Använd rester
  Blir det mat över när alla ätit sig mätta? Använd resterna i nya rätter eller ät som lunch nästa dag. Detta minskar mängden mat som slängs bort.
 4. Köp prissänkta varor med kort bäst före-datum
  Köp gärna prissänkta varor mat som närmar sig sitt utgångsdatum, under förutsättning att du kan tillaga dem snabbt. Detta hjälper till att undvika att mat går till spillo och du spar dessutom pengar.
 5. Lär barnen att uppskatta maten
  Lär barnen att uppskatta maten och att lägga upp lagom stora portioner på tallriken. Lär dem också att inte slänga bort mat och tipsa dem om att ta vara på rester som blir över.

Genom att följa dessa 5 steg kan du och din familj minska matsvinnet i ditt hushåll. Det är viktigt att alla i familjen är med på tåget och tar ansvar för att minska matsvinnet. Tillsammans kan vi göra stor skillnad!

Läs mer om klimatberäkning av våra recept