Kocken Frida Ronge i köksmiljö

Mexikansk mat – 5 favoriter från det mexikanska köket

Är du som vi och älskar mexikansk mat? Följ med på en smakresa till Mexiko! I den här artikeln tittar vi närmare på 5 rätter med heta kryddblandningar, färska örter och genuint mexikanska smaker.

För alla som älskar mat är Mexiko ett paradis. Intensiva smaker, heta kryddblandningar och ett varierat ursprung gör det mexikanska köket unikt. Det är härifrån vi har hämtat mexikanska favoriträtter som tacos, enchiladas, quesadillas och guacamole. Men det mexikanska köket bjuder på så mycket mer. I den här artikeln tittar vi närmare på 5 mexikanska rätter som bjuder på en smakupplevelse utöver det vanliga. Varje rätt är en hyllning till mexikansk mat där tradition möter innovation på tallriken.

Limemarinerad lax och räkor med salsa aguachile, tortillachip och chilimajonnäs..
Aguachile är en svalkande rätt och en självklar favorit under sommaren.
Visste du att?!
Just nu har vi 5 mexikanska rätter på menyn i Linas Matkasse. Du får bland annat laga en limemarinerad lax med het och smakrik aguachile-salsa.
Beställ nu!

Vad utmärker mexikansk mat?

Det mexikanska köket kännetecknas av färska ingredienser som lime, avokado, chili, tomat och koriander. Rätterna är ofta färgglada och bjuder på en explosion av olika smaker. Kryddor som oregano, spiskummin och chilipulver ingår i många recept och ger en spännande smakprofil. De rika och kryddiga smakerna balanseras med friska smaker från citrus och färska örter. Matlagningsteknikerna varierar, från grillning och stekning till långkok och mustiga grytor.

Vanliga ingredienser i mexikansk mat: tomater, chili, lök och färska örter
Det mexikanska köket bjuder på en explosion av färger och smaker.
Visste du att?!
Just nu gästspelar 5 mexikanska rätter på menyn i Linas Matkasse. Du får bland annat laga en tacopanna med nötfärs, mozzarella och rökt chilidressing.
Se alla mexikanska rätter

Mexikansk mat när den är som bäst

Vad föredrar du? Fisk eller skaldjur? Vegetarisk gryta eller marinerade kycklinglår? Oavsett vad du gillar finns det nya rätter att upptäcka i det mexikanska köket. Till exempel:

Aguachile med limemarinerad lax

Ordet aguachile betyder chilivatten på spanska. Rätten serveras kall och består av skaldjur som marineras i en blandning av limejuice, chili, koriander och tunnskivad lök och gurka. Resultatet är en uppfriskande och välbalanserad smakupplevelse. I vår version av aguachile serverar vi räkor och limemarinerad lax med krispiga tortillachips och svart ris. Det här är en mexikansk signaturrätt du inte vill missa!

Aguachile med lax, räkor, tortillachip och svart ris.
Limemarinerad lax och räkor med salsa aguachile, tortillachip och svart ris.
Upptäck våra mexikanska rätter

Frijoles charros – eller mexikansk böngryta

Frijoles charros är mexikansk mat när den är som bäst – robust, varm och mättande. Rätten består av en härlig böngryta som är djupt rotad i Mexikos matkultur. Rätten tillagas med pinto- eller kidneyböner som kokas långsamt tillsammans med lök, vitlök och kryddor. Ofta används chorizo, fläskkött eller bacon för att ge rätten en extra smakdimension. I vår egen böngryta har vi använt pulled pork, kidneybönor, chorizofärs och rikligt med färska grönsaker. Vi serverar böngrytan med nykokt ris och med färsk koriander som topping.

Frijoles charros – eller mexikansk böngryta med pulled pork och ris
Frijoles charros – eller mexikansk böngryta med pulled pork och ris.

Enchiladas med svarta bönor

Enchiladas är en mexikansk signaturrätt som du lätt kan göra hemma. Rätten består av majs- eller vetetortillas som fylls med olika ingredienser – som ost, kött eller bönor. Tortillan toppas med ost och bakas i ugn i en rik och kryddig chilisås. I vår egen enchilada har vi använt majstortillas som vi fyller med svarta bönor och en kryddig enchiladasås. Vi serverar rätten med två favorittillbehör inom mexikansk mat: krämig guacamole och frisk pico de gallo.

Black bean enchiladas med guacamole och pico de gallo
Black bean enchiladas med guacamole och pico de gallo.
Just nu gästspelar 5 mexikanska rätter på menyn i Linas Matkasse. Du får bland annat laga enchiladas med svarta bönor, guacamole och pico de gallo. Smaklig måltid!
Beställ nu!

Kycklinglår med mexikanskt ris

Saftiga kycklinglår marinerade i mexikanska kryddor och stekta till perfektion, serverade med en uppfriskande rissallad och en kryddig jalapeño- och korianderkräm. Låter det inte frestande? Det här är en rätt bjuder på en riktig smakfest inom mexikansk mat. Varje tugga är en explosion av smaker som gör att du bara vill ha mer.

Kycklinglår med mexikanskt ris och jalapeño- och koriandersås
Kycklinglår med mexikanskt ris och jalapeño- och koriandersås.

Tacopanna med nötfärs och mozzarella

Tacopanna är en festlig rätt som är perfekt att dela med vänner och familj. Rätten består av en blandning av kryddigt kött, bönor, grönsaker och ost, allt tillagat i en gratängform eller gjutjärnspanna. Vår egen variant har vi fyllt med nötfärs, lök, paprika och mozzarellaost. Vi serverar tacopannan med varma tortillabröd och rökt chilidressing. Slutligen toppar vi med skivad jalapeño och rikligt med koriander. Det här är mexikanskmat när den är som bäst – enkel att tillaga och omöjlig att motstå.

Tacopanna med nötfärs, mozzarella, picklad jalapeño och rökt chilidressing
Tacopanna med nötfärs, mozzarella, picklad jalapeño och rökt chilidressing.

Mexiko på menyn