Linsbouillabaisse med vardagsaioli
Förgyll vardagen med en supergod linsbouillabaisse med vardagsaioli!
Till 2 personer
Ingredienser
Linsbouillabaisse
Gul lök ½ st
Fänkål 1 st
Tomat 1 st
Ekologiska linser 1 förp
Saffran 1 förp
Apelsin 1 st
Olivolja
Paprikapulver ½ tsk
Torkad timjan ½ tsk
Vitlök 2 klyftor
Vatten 5 dl
Vitvinsvinäger ½ msk
Salt 1 krm
Grönsaksbuljong 1 tärning
Vardagsaioli
Matyoghurt 1 dl
Olivolja 1 msk
Vitlök 1 klyfta
Salt 1 krm
Till servering
Minibaguetter ½ förp
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).Tillaga minibaguetter enligt anvisning på förpackningen.
2. Linsbouillabaisse: Klyfta gul lök. Skiva fänkål tunt. Tärnatomat. Häll av och skölj linser.
3. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekgryta. Fräslök, fänkål, saffran, paprikapulver, torkadtimjan och pressad vitlök 3-4 min.
4. Tillsätt linser, vatten, vitvinsvinäger, salt och smuladgrönsaksbuljong. Sjud under lock 8-10 min, eller tillsgrönsakerna är mjuka. Ta från värmen och rör nertomat. Smaka av med pressad saft från halva apelsinenoch salt.
5. Vardagsaioli: Blanda matyoghurt med olivolja, pressadvitlök och salt i en liten skål.
6. Servera linsbouillabaisse med nygräddat bröd ochvardagsaioli!