Lina om resan

Tio år har hunnit gå sedan Linas Matkasse grundades 2008 och Carolina ”Lina” Gebäck var till en början väldigt tveksam till att familjer skulle vilja lämna över middagsplanering och matinköp i någon annans händer. Men storebror Niklas Aronsson hade bestämt sig för att det var en klockren idé och det var han som fick henne med på tåget.

Ända sedan starten har syskonen haft helt olika roller i företaget, men de har framförallt kompletterat varandra väldigt bra. Lina berättar att de alltid har respekterat varandras drivkrafter och det är förvånansvärt få gånger som de rykt ihop under åren.

– Niklas är väldigt drivande och ser möjligheter, hans ambition var hela tiden att få Linas Matkasse att växa. Han låter sig absolut inte stoppas av begränsningar, säger Lina.

Jag själv är bra på detaljerna och noggrann, så jag hängav mig helt åt produkten. Jag var extremt noga med att våra menyer skulle vara välgenomtänkta och fullkomligt toppen när de kom ut till våra kunder. Min stora drivkraft var ju att sprida bra matvanor!

Image alt text

Fyra barn och babyn Linas Matkasse
Till en början så lagades alla recept hemma i den lilla tvåan i Göteborg, samtidigt som Lina pluggade på universitetet och var nybliven mamma. Det blev några minst sagt hektiska år och hur hann hon med allt egentligen?

– Det var så kul och då hinner man mycket, till en viss gräns såklart. Det har självklart varit extremt maxade år. Under de här åren har jag ju fått fyra barn och alla fyra har fått hänga med mamma på jobbet det första halvåret, säger Lina.

Hon förklarar att hon fått göra hårdare prioriteringar och att hennes fokus alltid har legat på sina fyra barn och babyn Linas Matkasse. Med tiden var det allt fler kunder som nappade på konceptet och efter bara ett år kunde Lina ägna sig åt menyskapandet på heltid. En surrealistisk känsla! Och som dietist var det en helt fantastisk möjlighet att kunna förenkla vardagen för så många människor och få dem att laga och äta riktigt bra mat.

Tapetserad i tunnelbanan
Det var inte helt lätt att hänga med när företaget växte och Lina har flera minnen där hon fått nypa sig själv i armen för att allt känts overkligt. Hon berättar om när hon med jämna mellanrum åkte upp till Stockholm från Göteborg för att stämma av arbetet med sina två menykreatörer. En dag såg hon sig själv tapetserad på väggarna i tunnelbanan.

– Det var en minst sagt annorlunda upplevelse att stå och vänta på tunnelbanan när väggarna är tapetserade med mig och mina matkassar, skrattar Lina.

Ett annat starkt minne var när familjen skulle flytta upp till Stockholm och gick på husvisningar. Lina traskade runt och kikade i huset som man gör på visningar och när hon drog ut en kökslåda för att inspektera den närmare, såg hon att flera av hennes recept låg där i lådan. Hon minns hur märkligt och häftigt det kändes på samma gång. Känslan var svår att g

Image alt text

Inspirera fler till att äta bättre
Något många säkert inte känner till är att Lina deltar i flera projekt vid sidan av Linas Matkasse, bland annat är hon ute och föreläser, gästar poddar, radio och stöttar Prins Daniels Fellowship. Prinsens projekt går ut på att inspirera unga till entreprenörskap och stötta unga entreprenörer med ambitionen att se sitt företag växa. Tillsammans med olika företagsledare är Prins Daniel ute på skolor och föreläser om entreprenörskap. Lina är med som inspiratör och har bara varma ord att säga om projektet. Hon tar gärna chansen och berättar om sin egen resa för att inspirera andra.

– Jag vill gärna väcka tanken hos unga att driva företag faktiskt är ett alternativ för dem. Det är alltid så spännande att träffa eleverna och lyssna på hur de resonerar och höra deras frågor. Inte en enda gång under min skolgång blev jag presenterad för den möjligheten. Målet är ju inte att alla ska starta företag, men att de som vill ska våga ta chansen, för vi är beroende av nya företag, säger Lina.

Hon berättar att vare sig det gäller poddar eller föreläsningar så vill hon göra allt hon kan för att inspirera fler till att äta bättre och äta på ett sätt som håller i längden.

– Då tänker jag på allt ifrån att det ska vara mat som kroppen mår bra av, men också miljön genom att minska matsvinnet. Och en självklarhet är att det ska vara riktigt gott och ge en härlig variation, annars håller det inte i längden.

Lina om framtiden
Efter 100 miljoner portioner kanske inspirationen borde tryta, men Lina säger att hon inte är det minsta orolig för det. Tillsammans med det fantastiskt duktiga team som varje vecka skapar nya härliga menyer och består av nio dedikerade matkreatörer, tänker hon fortsätta fånga mattrender och vara lyhörd för vad kunderna vill ha.

– Vi utvecklar matkassar utifrån behoven, som mat med fokus på barn eller snabba och enkla rätter. Men även vegetariskt och matkassar där inspirationsnivån är hög och matlagningen får större utrymme. Det senaste är vår Välj själv-kasse där man har möjlighet att byta ut rätter i sin meny för att middagarna ska passa hela familjen.

Till sist, hur ser du på framtiden Lina?
– Det är häftigt att ha fått möjlighet att lyfta vardagsmaten till en ny nivå och samtidigt lyckats smyga in riktigt bra matvanor runtom i Sverige under 10 år. Och under senare år även runtom i Norden. Det är jag stolt över! Jag är taggad att fortsätta inspirera fler att lyckas med att äta bättre och få till en skön variation i vardagen för att må bra på lång sikt.

Image alt text

Vem: Lina Gebäck
Ålder: 39 år
Familj: Man och fyra barn i åldrarna 10, 7, 5 och 2 år
Gör: Dietist och grundare av Linas Matkasse, produktchef i företaget