Dietist Caroline Lutz i en härlig köksmiljö

Därför ska du låta barnen leka med maten

Visste du att barn som leker med maten är mer benägna att prova nya smaker? Leken kan också lägga grunden för ett spirande matlagningsintresse och få barnet att äta mer varierat. I den här artikeln tipsar Caroline Lutz, leg. dietist på Linas Matkasse, om 5 fördelar med att låta leken ta plats vid middagsbordet.

1. Lek med maten får barnet att prova nya smaker

Det finns forskning som visar att barn som leker med maten är mer benägna att prova nya smaker. Och leken behöver inte begränsas till middagsbordet. Tvärtom kan du ta hjälp av barnen i köket och laga maten på ett lekfullt sätt. 

— När barnen får hjälpa till i köket känner desig delaktiga och blir mer engagerade i måltiden. Det blir också mindre läskigt att prova nya smaker. Barnet har ju fått bekanta sig med ingredienserna redan på skärbrädan eller i kastrullen, säger Caroline Lutz.

Ju mer involverade barnen är i matlagningen, desto mer troligt är det att de kommer prova nya smaker. Uppmuntra till exempel leken genom att låta barnet lägga upp sin mat på ett kreativt sätt. En hamburgare kan förvandlas till en läskig dinosaurie. Och en pizza kan bli till ett troll eller ett kaninhuvud med långa öron.

— Fokusera på att ha roligt i köket, snarare än ett perfekt resultat, säger Caroline Lutz.

En liten kille som gör sin egen hamburgare på ett lekfullt sätt
Hur kan man göra en hamburgare mer intressant? Ted klurar och bygger.
Visste du att?!
Just nu har vi lekfulla veckor hos Linas! Upptäck 5 roliga rätter som låter leken ta plats vid middagsbordet.
Läs mer och beställ!

2. Leken får barnet att äta mer varierat

Inget barn är det andra likt, inte minst när det gäller mat. Och det kan vara en utmaning att få barn att prova nya smaker. Ett smart knep är att presentera maten på ett lekfullt sätt. Och ge maten roliga namn som lockar barnet att äta.

— Låt barnet använda sin fantasi och leka med maten på ett kreativt sätt, till exempel genom att plantera broccoliträd i potatismoset. Du kan också kalla cocktailtomaterna för kanonkulor och morotsslantar för guldmynt. Var kreativ och fundera över vad som triggar igång barnets fantasi. En soppa kan till exempel förvandlas till en häxbrygd toppad med klibbig spindelväv. Vilket barn skulle inte älska det?

Pizzatroll med tomat, mozzarella, skinka och snacksoliver.
Pizzatroll med tomat, mozzarella, skinka och snacksoliver.
Två tallrikar med tomatsoppa med topping av creme fraiche som bildar en spindelväv
Tomatsoppa med spindelvävstopping, myräggspasta och läskiga ostlarver.
Pizzatroll eller tomatsoppa toppad med spindelväv? Just nu har vi lekfulla veckor hos Linas! Upptäck 5 rätter som är extra roliga att laga – och att äta.
Upptäck våra lekfulla rätter!

3. Lek med maten uppmuntrar kreativitet

Mat är så mycket mer än doft och smak. Det är också färg, form och chansen att skapa något roligt eller vackert. Och för barn som inte är särskilt intresserade av mat kan leken trigga igång matintresset. 

— Genom att leka med maten får barnet utlopp för sin kreativitet. Maten får en positiv laddning när den uppfattas som mer än bara bränsle för kroppen. Maten blir också en möjlighet att utforska och att skapa, säger Caroline Lutz.

Ett bra tips är att ge varje måltid en lekfull twist, till exempel genom att fokusera på olika färger. En tisdag kanske blir orange. Då fokuserar ni på att äta många orangea saker, som morot, pumpa och apelsin. Ett annat tips är att låta barnen skapa en regnbåge på sin tallrik av mat med olika färger.

Barn som bygger sin egen lekfulla hamburgare med öron av nachochips.
Ludvig bygger sin egen dinosaurieburgare i en skog av broccoliträd.
Bowl toppad med grönsaker i olika färger: rödkål, gurka, morot och majs
Asiatisk regnbågsbowl med frasig majspanerad kyckling och sojamajonnäs.
Beställ våra lekfulla rätter!

4. Lek med maten stimulerar barnens sinnen

Plocka, känna, lukta, smaka. Genom att leka med maten engagerar barnet alla sina sinnen. De får uppleva olika lukter, smaker och konsistenser, vilket bidrar till en ökad medvetenhet och en mer nyanserad upplevelse av mat.

— Genom att uppmuntra barnet att utforska maten med sina sinnen väcks barnets nyfikenhet. Hur doftar den aromatiska basilikan? Hur ändras smaken på tomaten före och efter ugnsbakning? Och hur känns det sträva skalet på en morot jämfört med det lena äpplet, säger Caroline Lutz.

5. Lek med maten förlänger middagsstunden

Middagen är dagens bästa stund. Det tycker i alla fall vi på Linas Matkasse. Det är en stund när hela familjen samlas för att äta tillsammans i lugn och ro. Nja, riktigt så enkelt är det ju inte. Ofta blir det stressigt kring bordet med många viljor som drar åt olika håll. Och barnen sitter sällan kvar så länge som vi vuxna kanske önskar.

— Ett bra sätt att förlänga måltiden är att använda tacomodellen. Tacomodellen innebär att man inte blandar olika grönsaker eller mat, utan serverar maten i olika skålar. Det är ett lekfullt sätt att servera maten som skapar en avslappnad atmosfär utan pekpinnar. Genom att dela upp maten i mindre skålar så kan alla plocka det de vill ha. Det blir också enklare att fylla på sin tallrik vartefter man äter upp, säger Caroline.

Ett smart trick är att använda tacomodellen till mer än bara tacos, till exempel när barnen gör sin egen pizza.

Två tjejer gör sin egen pizza med olika toppings
Alicia och Emilia gör sin egen lekfulla pizza.
Fish'n chips med remouladsås och äppelbåtar.
Fish'n chips med remouladsås, söta äppelbåtar och sura kålrabbikuber.
Missa inte!
Just nu gästspelar 5 lekfulla rätter på menyn i Linas Matkasse. Du hittar rätterna under taggen Lekfullt när du väljer din meny!
Beställ nu!