Labneh
Labneh är en riktigt smarrig variant på färskost. Det kommer från mellanöstern och görs på avrunnen yoghurt. Ofta smaksätts den med örter och andra kryddor och serveras som en röra, eller som i det här fallet, formad till små bollar som jag förvarar i olja. Det tar några dagar att få yoghurten formbar men utöver väntan så är de hur enkla som helst att göra.
Ingredienser labneh
500 g turkiskeller rysk yoghurt1 tsk saltRapsolja2-3 kvistar färska örter till burkenValfri smaksättningTips på smaksättningar
Timjan & vitlök2 msk färsk timjan, finhackad1 vitlöksklyfta, pressadBladpersilja & rosépeppar1⁄2-1 tsk rosépeppar, mortlad1⁄2 dl bladpersilja, finhackadRosmarin & vitlök1 msk färsk rosmarin, finhackad1 vitlöksklyfta, pressadGör så här:
Blanda yoghurt, salt och valfri smaksättning i en bunke, eller direkt i yoghurtförpackningen.Lägg en silduk eller ren kökshandduk i en sil eller durkslag och häll ner yoghurten i duken.Placera silen över en skål, vira ihop duken och låt yoghurten rinna av i kylen i 2 dygn. Häll bort vätskan då och då.Rulla yoghurtsmeten till ca 25 små bollar. Lägg dem på ett fat och låt dem torka i kylskåpet i 1 dygn.Häll rapsolja i en väl rengjord, gärna steriliserad, glasburk och lägg ner yoghurtbollarna och varva med färska örter.Fyll på med olja så att det täcker. Förvara i kylskåpet, de håller ca 1 vecka.Trevlig måltid!