Ananas, apelsin, mango och andra exotiska frukter

5 kocktips – Ge maten en twist med tropisk frukt 

Sötma, sälta, hetta. I Karibien möter vi ett färgstarkt kök där det svänger om maten! Här är frukt en självklar ingrediens som ger en twist till både varma och kalla rätter. Men hur ska man tänka om man själv vill använda frukt i maten? Vi har frågat Karim Keyser som är kock och matkreatör på Linas Matkasse. I 5 enkla tips delar han med sig av smarta knep som får smakerna att sjunga!

Ananas på pizzan, mango i salsan och bananer i grytan. Frukt i mat är inget nytt, ändå är vi försiktiga med att använda frukt som smaksättare när vi lagar mat. Kanske för att vi är osäkra på hur vi ska gå till väga?

Karim Keyser är kock och matkreatör på Linas Matkasse. Han tipsar om att hämta inspiration från det karibiska köket där matkulturen har utvecklats under århundraden.

— Karibisk mat präglas av aromatiska örter, heta chilifrukter och smakrika kryddblandningar. En självklar ingrediens är också tropisk frukt som ger maten färg, smak och en exotisk twist. Så nästa gång du lagar mat – plocka fram din kreativa sida och använd fruktskålen som skafferi, säger Karim Keyser.

Kock som skär frukt och chilifrukter
Karim Keyser är kock och matkreatör på Linas Matkasse.
Är du nyfiken på Linas Matkasse och vill prova på?! Just nu har vi kickat igång vårt tema American BBQ. På menyn hittar du bland annat BBQ-glaserad fläskkarré, kryddstark smokey chipotle-kyckling och BBQ-grillad blomkål. Smaklig måltid!
Upptäck våra grillrätter!

1. Balansera sötma och syra

Du kan använda frukt i allt från sallader och grytor till marinader och grillspett. Ananas är god att lägga på grillen medan mango blir ett friskt inslag i en sallad. Frukt är också perfekt att använda i olika tillbehör, som salsa, chutney och coleslaw.

— Så länge du inte tillagar frukten behåller den sin fräschör och tillför maten både sötma och syra. Lägger du frukten på grillen eller låter den gå med i en gryta klingar syran av. Istället kommer sötman fram och då kan det vara läge att tillföra ny syra, till exempel i form av saften från en citrusfrukt, säger Karim Keyser.

Halverade frukter av apelsin, lime och citron
Balansera sötman i karibisk mat med saften från färskpressad citrusfrukt.

2. Kombinera frukt med färska örter

Vitlök och ingefära är vanliga smaksättare i karibisk mat, tillsammans med Karibiens mest kända kryddblandning: jerkspice. Jerkspice finns i massor av varianter och vanliga ingredienser är kryddpeppar, kanel, muskot och chili. Jerkkrydda förknippar vi kanske mest med den jamaicanska street food-rätten jerk chicken, men den funkar också bra till fisk och kött.

En annan krydda som ingår i många karibiska recept är kryddpeppar – eller all spice. Kryddpeppar har en söt och fruktig arom med smak av nejlika, kanel och muskot.

— De torkade kryddorna i karibisk mat kan påminna om våra julkryddor i smaken. Det är till exempel vanligt att använda kanel, nejlika och stjärnanis när man marinerar kött eller lagar en gryta. När man använder frukt i maten kan man även komplettera med färska örter som har friska och aromatiska smaker, som koriander, mynta och basilika.

Färska örter och kryddor som kanelstänger, vitlök, ingefära, nejlikor och stjärnanis.
Karibiens smakpalett med vitlök, ingefära, torkade kryddor och färska örter.

3. Komplettera med chili

En annan stapelvara i det karibiska köket är chilifrukter av olika slag. Chili är ett perfekt komplement till tropiska frukter, framför allt i kalla rätter där hettan, sötman och syran får komma fram.

— Många karibiska rätter har ett sting av hetta. Samtidigt får inte chilin ta över de andra smakerna. Målet är att skapa en maträtt med ingredienser i balans. I våra karibiska rätter i Linas Matkasse använder vi både chili och jalapeño, men framför allt som topping. På så sätt kan du själv styra över smakstyrkan i rätten. Och tycker du inte om kryddstark mat kan du hoppa över chilin helt och hållet.

Olika sorters chilifrukter i röda, gula och gröna färger
Chili, jalapeño och habanero ger karibisk mat lite extra sting.
Saftiga hamburgare, grillade grönsaker och BBQ-glaserade drumsticks. Grillsäsongen är här och på Linas Matkasse laddar vi upp med 5 läckra grillrätter som får det att vattnas i munnen.
Läs mer och beställ!

4. Använd frukt i kalla rätter 

Det finns massor av sätt att använda frukt i mat. Ett lätt sätt att komma igång är att fokusera på sallader och olika kalla tillbehör.

— Smaken på frukt förändras alltid under tillagning och därför är det enklare att använda frukt i kalla rätter. Då vet du vad du har att jobba med och kan lätt balansera smakerna med till exempel hetta från chili. Och var inte rädd för att ta i. Det ska vara lite knuff i till exempel en salsa. Tänk på att du äter den tillsammans med flera andra tillbehör som gör att smaken upplevs mildare.

När du hittat ett recept som du trivs med kan du experimentera med olika sorters frukter. Du kan till exempel byta ut ananasen mot mango i salsa, coleslaw eller sallader.

En skål med ananassalsa och färska örter
Lime, chili och ananas är en klassisk kombo i en frisk fruktsalsa.

5. Gå loss med citrusfrukter

Lime är en favorit i karibisk mat och används ofta för att balansera upp sötman från andra ingredienser. Du kan även använda citron men det har en helt annan smakbild. Citron använder man ofta i europeisk mat, gärna tillsammans med örter som timjan, salvia och rosmarin. Lime passar bättre med smaker som hör ihop med det karibiska köket, som ingefära, kokos och koriander.

— I många karibiska rätter lyfter du smakerna med saftig och färskpressad lime. Skalet kan du finriva och använda som topping på allt från grytor till fräscha sallader. Smaken av lime är verkligen synonym med smaken av Karibien. Den är frisk, söt, syrlig och exotisk på samma gång. Smaken piggar upp och får en alltid att längta efter mer, säger Karim Keyser.

Händer som river limefrukt över en skål med salsa
Lime är en självklar smaksättare i karibisk mat.
Tallrikar med karibiska rätter: räksallad, en krämig gryta, citrusmarinerad fläskkotlett
Karibiska rätter på menyn i Linas Matkasse.

Laga mat från all världens kök

Vill du laga mat från all världens kök? Då vill vi tipsa om våra kulinariska temaveckor på Linas Matkasse. Just nu hämtar vi inspiration från andra sidan Atlanten och kickar igång vårt kulinariska tema American BBQ. På menyn hittar du bland annat BBQ-glaserad fläskkarré, kryddstark smokey chipotle-kyckling och BBQ-grillad blomkål.

Du hittar alla rätterna under taggen American BBQ när du väljer din meny!

Läs mer och beställ!