Rester från julbordet som grönkål valnötter ädelost och fikon

Svinnsmarta rätter av resterna från julbordet

Har du julmat över från årets julbord? Ta vara på resterna och gör nya spännande rätter! Här bjuder vi på tre recept som tar julmaten till nya höjder. Eller vad sägs om pankopanerad julskinka, pizza med grönkål eller kallrökt lax med japanska smaker? Smaklig måltid!

*****

Pizza med grönkål, fikon, valnötter och grönmögelost

Pizza med grönkål, ädelost, fikon och valnötter
En lyxig pizza med smak av grönkål, ädelost, fikon och valnötter.

Vad har du fått över från årets julbord? Kanske grönkål, fikon, nötter och ädelost?! Då kan du göra en lyxig pizza! Servera pizzan som matig förrätt till familjen – eller som tilltugg under ett festmingel i mellandagarna!

Du behöver:

Pizzadeg
Färsk grönkål
Fikon
Grönmögelost
Crème fraiche
Honung
Valnötter
Olivolja
Salt

Tips! Använd ost och nötter som du har hemma. Vi har använt grönmögelost från julens ostbricka.

Så här gör du:

1. Plocka av grönkål från stammen. Salta och ringla över olivolja.
2.Dela fikonen.
3. Bredut crème fraiche över pizzadegen och toppa med ost, grönkål, grönmögelost och fikon.
4. Baka pizzan i 225 grader ugn tills den fått fin färg.
5. Ringla över honung och toppa pizzan med grovt hackade valnötter.

Vad föredrar du – barnvänlig husman eller spännande fusionrätter? Vi har middagar för hela familjen och alla smaker. Välj bland 80 recept varje vecka!
Upptäck vår meny

*****

Kallrökt lax med sushiris, avokado och soja- och sesamdressing

Julbordets kallrökta lax i kombination med smaker från det japanska köket.
En bowl med kallrökt lax, avokado, ris, gurka, ingefära

Det här receptet ger en ny inramning till en av julens mesta delikatesser: kallrökt lax. Servera laxen som bowl och njut av smaker från det japanska köket.

Du behöver:

Kallrökt lax
Sushiris
2 st avokado
Gurka
Gari (inlagd ingefära)

Soja- och sesamdressing
4 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 bit ingefära
1 Lime

Gör så här:

1. Riv ingefäran fint och blanda med soja och sesamolja.
2. Pressa i juicen från en lime och ställ åt sidan.
3. Bygg en bowl med sushiris, tunt hyvlad gurka, skivad avokado, gari och lax.
4. Ringla över dressingen och toppa med sesamfrön.

*****

Pankopanerad julskinka med rostad potatis och citron

Panerad julskinka med rostad potatis
Svinnsmart julskinka med krispig panering av panko, rostad potatis och örtcrème-fraiche.

Har du julskinka kvar i kylen? Använd resterna för att göra en krispig skinkschnitzel. Det här receptet ger en middag för 4 personer. Servera schnitzeln med rostad potatis, citron och örtcrème-fraiche.

Du behöver:

600 g julskinka
3 ägg
Mjöl och panko till panering

Gör så här:

1. Skär julskinka i tjocka skivor.
2. Doppa skivorna i mjöl, vispat ägg och panko.
3. Stek i rikligt med olja tills paneringen fått fin färg och låt rinna av på hushållspapper.

Tänk på att julskinka är väldigt salt så du behöver inte salta extra.

Från oss får du kvalitetsråvaror levererade hela vägen fram till dörren. Välj bland 80 olika rätter och upptäck Sveriges mest valfria matkasse!

Upptäck vår meny