ss

Vår i luften – och japanska smaker på tallriken

På Linas Matkasse firar vi in våren med en kulinarisk smakresa till Japan. I fem härliga rätter utforskar vi det japanska köket bortom välkända favoriter som sushi, yakiniku och yakitori. Istället bjuder vi på godsaker som okonomiyaki, tonkatsu och tebasaki, det vill säga kålpannkaka, fläskschnitzel och friterad kyckling – på japanskt vis.

Det japanska köket bjuder på en oändlig variation av smaker och stilar. Ändå är vi kanske mest förtrogna med några få välkända klassiker, som sushi, yakiniky och yakitori. På Linas Matkasse vill vi vidga dina vyer och inspirera till att hitta nya favoriter med japanska smaker. I fem favorittippade rätter bjuder vi därför på höga smaker, spännande texturer och helt nya sidor av den japanska matkulturen. Du får dessutom stifta bekantskap med den femte grundsmaken – umami. Umami är framträdande i alla rätterna och ger en fin balans mellan sötma, sälta och syra.

Okonomiyaki, eller japansk kålpannkaka, med topping av rädisor, koriander och sesamfrön.
Okonomiyaki med topping av tunt skivade rädisor och rostade sesamfrön.
Under några veckor framåt kan du beställa 5 japanska rätter i Linas Matkasse, bland annat okonomiyaki, tonkatsu och tabasaki.
Upptäck våra japanska rätter!

Donburi – Japans egen poké bowl 

Donburi är en japansk variant på en poké bowl. Rätten serveras i en skål och ingredienserna ordnas gruppvis på ett dekorativt sätt. Basen i rätten är nykokt ris som toppas med grönsaker och valfritt protein, tärnat eller i strimlor. Rätten kan varieras i det oändliga och är lätt att anpassa efter olika smaker. Du kan till exempel låta middagsgästerna komponera sin egen donburi – som en taco, fast på japanska.

En skål med lax, avodado, gurka, rödkål och topping av sesamfrön.
Donburi med ponzubakad lax, ingefärsgurka och avokado.

I vår egen donburi har vi valt att marinera riset för en fin balans mellan sötma och syra. Över riset ringlar vi en krämig sojamajonnäs som ger en fyllig smak av umami. Riset toppas med krispig rödkål, krämig avokado, ingefärspicklad gurka och rostade sesamfrön. Rätten blir komplett med en ugnsbakad lax smaksatt med en frisk ponzusås med toner av citrus.

Visste du att?! Donburi är en japansk familjefavorit som är lätt att laga. Ordet betyder ”ris i en skål” och beskriver basen i rätten.

Upptäck våra japanska rätter!

Ramen – streetfood när den är som bäst 

Ramen är en av av Japans mest populära streetfood-rätter. Grunden är en mustig buljong och kokta nudlar av hög kvalitet. Rätten finns i oräkneliga varianter men vanlig topping är kött eller fisk, grönsaker och ägg. Trots att rätten ofta förknippas med snabbmat kräver en vällagad ramen både tid och finess.

På Linas Matkasse bjuder vi på en klassisk ramensoppa. Basen är en buljong smaksatt med ingefära, sesamolja och japansk soja. Soppan fyller vi med shiitakesvamp och pakchoy innan vi toppar med sojastekt fläskfärs, löskokt ägg, salladslök och färsk koriander. Den här rätten är en riktig umamibomb med smaker som dröjer sig kvar länge.

Två skålar med ramensoppa.
Pork ramen – eller nudelsoppa med sojastekt fläskfärs, löskokt ägg och shiitakesvamp
LÄS MER: Är du nyfiken på umami och vill veta mer? Här hittar du allt du behöver veta om den femte grundsmaken >

Tebasaki – Buffalo wings på japanskt vis 

Tebasaki är en japansk variant på Buffalo chicken wings där kycklingvingarna toppas med en söt sojabaserad sås och starka kryddor. Rätten kommer ursprungligen från Japans fjärde största stad, Nagoya, och har spridit sig ut i världen därifrån.

Ordet tebasaki betyder ”vingspets” på japanska och syftar på de nätta kycklingvingarna som är huvudråvara.

I Linas Matkasse har vi valt att byta ut kycklingvingarna mot lårfilé – en matigare råvara med mört och saftigt kött. Kycklingen toppas med soja- och sesamsås och serveras med nykokt ris och en krispig sallad på gurka och pakchoy. Salladen blir ett friskt tillbehör som balanserar upp både sötman och hettan i rätten.

Närbild på friterad kyckling med topping av sesamfrön och teriyakisås.
Nagoya tebasaki – eller friterad kyckling på japanskt vis.
Beställ våra japanska rätter!

Okonomiyaki – Japans svar på vår pizza 

Okonomiyaki är ytterligare en klassisk streetfood-rätt i Japan. Den har liknats vid vår pizza och serveras ofta på specialiserade okonomiyakirestauranger. Rätten består av en matig kålpannkaka som toppas med okonomiyakisås och ingredienser efter smak. Vanliga toppings är till exempel rökt sidfläsk, nori och inlagd ingefära.

Vår egen okonomiyaki är en vegetarisk variant med sojapicklad champinjoner, tunt skivade rädisor, krispig salladslök, rostade sesamfrön och rikligt med färsk koriander. I det här receptet har vi dessutom bytt ut den traditionella okonomiyakisåsen mot teriyakisås som ger en härlig sötma med lite sting.

En slice av okonomiyaki med topping av koriander och rädisor.
Okonomiyaki med sojapicklad svamp, rostade sesamfrön och salladslök.
Beställ våra japanska rätter!

Tonkatsu – en japansk variant på schnitzel

Tonkatsu är Japans svar på en panerad schnitzel. Rätten består av en pankopanerad fläskkotlett som toppas med sås och serveras med en frisk kålsallad och ris. I Japan serveras fläskkotletten i fina skivor eftersom den traditionellt äts med pinnar. Vår egen tonkatsu serverar vi med nykokt ris och en krämig spetskålsslaw. Fläskkotletten toppar vi med en klassisk teriyakisås som ger en fin sötma.

Du hittar alla våra japanska rätter under taggen Japan när du väljer din meny!

ss
Beställ våra japanska rätter!

LÄS MER! Upptäck tre lättlagade tillbehör som ger maten en touch av umami >