Italienska smaker – tips på burrata med mandel och tomat

Det italienska köket är onekligen ett älskat sådant med mängder av uppskattade inslag som blivit både vardags- och festfavoriter. Vi har givetvis klassiker som pasta och pizza men det finns så mycket mer som utmärker det italienska köket, vi tar en snabbtitt på vad som karaktäriserar den italienska matlagningen och tipsar om en god antipasto.

Generellt kan sägas att det italienska köket präglas av att man är mån om råvarorna, att välja råvaror av hög kvalitet och att använda dem på rätt sätt. Här har vi bland annat tomater, oliver och inte minst ost. Men det finns faktiskt regionala skillnader i det italienska köket. I de södra delarna av landet är det väldigt vanligt med det som vi idag brukar kalla för traditionell medelhavsmat, det vill säga exempelvis grönsaker och olivolja. I de norra delarna av landet däremot är det vanligare med mejeriprodukter och risotto.

Utöver råvarorna är matlagningen ett viktigt inslag i vardagen för att umgås med nära och kära. Här tar man gärna tid på sig. En italiensk middag kan lite förenklat delas upp i olika stadier: antipasti (tilltugg eller plockmat bestående av exempelvis charkuterier, oliver och bruschetta), prima piatti (en mindre tallrik bestående av exempelvis pasta eller risotto), secondi piatti (här är måltidens huvudrätt som består av exempelvis kött eller fisk), slutligen avslutas middagen med något sött för att runda av. 


Antipasto – burrata med tomat och rostade mandlar
Nu till vårt matnyttiga tips. Sugen på att bjuda på en riktig italiensk brakmiddag? Då kan vi tipsa om att starta måltiden med en burrata med tomat och rostade mandlar.

Burrata är en slags krämig mozzarella som i den här tappningen samsas med olika sorters tomater och rostade mandlar. Här får du krämigheten från burratan som funkar fint med det syrliga från tomaterna och krispigheten från mandeln.

1 burrata
1⁄2 dl rostade mandlar
Blandade tomater
Olivolja
Flingsalt & svartpeppar

Ta ut burratan en halvtimme innan servering och låt den stå i sin burk. Skär tomater i mindre bitar och lägg i botten av en tallrik. Häll av vätskan från osten och lägg den ovanpå tomaterna. Ringla olivolja och strössla grovt hackade mandlar över och avsluta med flingsalt och nymald svartpeppar.