Laga den perfekta ugnsbakade laxen med rätt innertemperatur

Att laga lax i ugn kan verka som en utmaning, men med rätt kunskap blir det både enkelt och roligt. Nyckeln till framgång är att ha koll på laxens innertemperatur. Men hur vet man vilken temperatur som är optimal? Vi har svaret!

Varför är innertemperaturen viktig?

Innertemperaturen på din lax avgör om den kommer att vara torr eller saftig, överkokt eller perfekt tillagad. Att använda ett kökstermometer när du lagar mat gör det lättare att få exakt resultat varje gång.

Vad är en perfekt innertemperatur på lax?

För bästa resultat rekommenderar vi en innertemperatur på 52-56°C för, och 60 grader för väl genomstekt lax. Kom ihåg att storleken på laxen samt ugnstemperaturen påverkar hur lång tid laxen behöver vara i ugnen.

Tips för tillagning av lax i ugn

Förutom rätt innertemp finns andra faktorer som bidrar till att laxen blir perfekt tillagad:

  • Tempen i ugnen: En ugnstemperatur på 125°C är optimal för att få en saftig och välsmakande lax.
  • Tid: Tiden det tar att tillaga laxen beror på dess storlek. Som tumregel kan du räkna med 15–20 minuter per kilo vid 125°C ugn.
  • Kryddning: Var inte rädd för att experimentera med olika kryddor. Citron, dill och vitlök passar bra till lax, men du kan också prova andra smaker för en spännande twist.

Njut av din perfekt tillagade lax

Nu när du vet hemligheten bakom den perfekta ugnsbakade laxen, varför inte testa dina nya kunskaper redan ikväll? Med hjälp av vår guide kommer du snabbt märka hur mycket roligare matlagningen blir när man har full kontroll över resultatet.

Lycka till!