Curry, koriander, chili och andra indiska kryddor

10 oumbärliga kryddor i indisk mat

Är du i startgroparna för att laga indisk mat? Det finns kryddor som är oumbärliga i det indiska köket, bland annat chili, ingefära och koriander. Och det finns fler! I den här guiden har vi listat 10 kryddor som ger dina rätter rustik och autentisk smak.

Chili

Chili är en vanlig ingrediens när du lagar indisk mat. Den tillför hetta och ger rätterna ett härligt djup. Det finns ett stort antal chilisorter att välja mellan så du kan lätt variera smakstyrkan på maten. Gröna chilifrukter är ofta milda medan röda frukter ger en kraftfull smak. Chili används både färsk och torkad, ofta som smaksättare i såser, grytor och soppor.

Curry

Curry är en blandning av olika kryddor, som koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, kardemumma och gurkmeja. Kryddblandningen finns i många varianter och ger indiska rätter dess fylliga och karakteristiska smak. I det indiska köket används curry för att smaksätta allt från grönsaker och grytor till linser, kött och fisk. 

Indisk mat med tillbehör.
Indisk thali, navratan korma och fish pakora – just nu i Linas Matkasse.
Visste du att?!
Just nu har vi indiska veckor på Linas Matkasse. Välj bland fem spännande rätter med heta kryddor och rustika smaker!
Upptäck våra indiska rätter!

Ingefära

Ingefära är en viktig ingrediens när du lagar indisk mat. Det är en mångsidig krydda som används färsk eller torkad, riven eller malen. Ingefäran har en skarp och uppfriskande smak och används i allt från såser och grytor till soppor och marinader. Kryddan används även i indiska bakverk, bland annat i kakor och i gulab jamun – friterade degbollar som serveras i sockerlag.

Gurkmeja

Gurkmeja är känd för sin skarpa färg och unika, lite peppriga smak. I det indiska köket används den både färsk och torkad i en mängd olika rätter, som grytor och soppor, chutneys och bakverk. Gurkmeja används även för att sätta färg på riset i olika rätter, bland annat i den traditionella rätten biryani.

Kardemumma

Kardemumma har en särskild plats i det indiska köket. Den ingår bland annat i kryddblandningen garam masala som används i grytor, risrätter och soppor. Kardemumma används även i indiska bakverk och som smaksättare i indiska chai-teer. Kardemumma finns i en svart och en grön variant – den gröna är vanligast i indisk mat.

Torkade chilifrukter, currykrydda och torkade korianderfrön
Torkad chili, curry och korianderfrön.

Saffran

Saffran är en av världens dyraste kryddor. Den utvinns ur krokusblommans torkade pistiller och används ofta i indisk mat, bland annat i risrätter och kryddiga såser. Saffran har en subtil smak som kan beskrivas som blommig, söt och lite bitter på samma gång. Den används med omsorg i det indiska köket för att ge rätterna en mild sötma och en gyllene färg.

Koriander

Koriander används i många olika former i det indiska köket. Korianderfrön ingår bland annat i kryddblandningen garam masala som sätter smak på en mängd indiska rätter. Färsk koriander har en uppfriskande smak med en touch av citrustoner. Den används bland annat i raita, sallader och som topping på curryrätter och andra grytor.

En skål med granatäppelsallad toppad med färsk koriander som exempel på indisk mat.
En skål med granatäppelsallad toppad med färsk koriander som exempel på indisk mat.
Vill du prova på att laga indisk mat? Upptäck fem härliga rätter med inspiration från ett av världens mest aromatiska kök – just nu i Linas Matkasse!
Läs mer och beställ!

Mynta

Mynta är en populär ört i det indiska köket. Den har en stark och uppfriskande smak och används i bland annat chutneys, såser och sallader. Mynta används också för att smaksätta raita – en frisk yoghurtsås som serveras till kryddiga curryrätter. Mynta är även en popullär ingrediens i indiska drycker, bland annat i ”pudina chai” – ett indiskt te med uppiggande egenskaper.

Mynta ger raita en uppfriskande smak. Njut med nybakat naanbröd till en curry eller andra gryträtter.
Mynta ger raita en uppfriskande smak. Njut med nybakat naanbröd.

Kummin

Kummin är en av de mest använda kryddorna i det indiska köket. Fröna används antingen malda eller hela och varsamt rostade i indisk mat. Kryddan används för att smaksätta en mängd olika rätter, bland annat grytor, curryrätter, risrätter och dal (linssoppa). Kummin ingår även i många kryddblandningar, bland annat i garam masala och jeera powder som ger rätterna en karakteristisk smak och doft.

Kanel

Kanel kommer från barken på kanelträdet. Den har en kryddig och sötaktig smak med lätt träiga undertoner. Kryddan är populär i det indiska köket och används i allt från grytor och curryrätter till bakverk och desserter. Kanel ingår i garam masala och bidrar till att ge indisk mat en djup och aromatisk smak. Kanel används också i indiska chai-teer tillsammans med mynta, ingefära eller kardemumma.

Tallrikar och skålar med indiska grytor och tillbehör.
Indiska rätter på menyn i Linas Matkasse.

Indisk mat – i Linas Matkasse!

Sugen på att laga indisk mat? Just nu har vi indiska veckor på Linas Matkasse! Våra kockar har tagit fram 5 härliga rätter med mustiga och kryddiga smaker. Bland annat får du laga en chicken tikka masala med mynta, en butter chicken med koriander och en fish pakora med ingefära.

Du hittar alla rätterna under taggen Indien när du väljer din meny.

Läs mer och beställ!