Så förvarar du potatis i kylskåpet – och håller den fräsch längre

Potatis är en viktig källa till näring och en vanlig råvara i matlagning världen över. Men det är viktigt att hålla koll på hur länge potatis håller i kylskåpet, eftersom för gammal potatis kan orsaka matförgiftning.

Förvara potatis

Potatis har en naturlig förmåga att lagra syre, vilket kan försämra hållbarheten om du hanterar den på fel sätt.

Förvara potatis på en kall, mörk och torr plats, som till exempel i kylskåp, för att den ska behålla sin smak och hålla sig fräsch längre. Potatis håller i kylskåpet i ungefär 3–5 veckor, beroende på hur den har förvarats innan den hamnar i kylskåpet.

Det är viktigt att inspektera potatisen regelbundet, och ta bort eventuell mjuk potatis som blivit brun eller som har grönaktiga fläckar. Fläckarna indikerar att potatisen innehåller höga nivåer av giftiga ämnen, såsom solanin, som är skadligt för människors hälsa om det intas i stora mängder.

Potatis och dess hållbarhet

Potatis är en av de mest använda råvarorna i matlagning, men det är viktigt att förvara den på rätt sätt. Generellt håller en potatis sig fräsch i ungefär 3–5 veckor vid rätt förvaringsförhållanden.

För att förlänga potatisens hållbarhet är det viktigt att förvara den på en torr och mörk plats, vid en kall temperatur mellan 4 och 7 grader och undvika direkt solljus. Om potatisen blir för varm eller för blöt kan den börja ruttna och det är viktigt att regelbundet kontrollera och ta bort potatis som blivit dålig.

Det är också viktigt att notera att hållbarheten för potatis kan variera beroende på dess kvalitet när den köptes och hur den har behandlats under lagringen.

Med en matkasse från Linas Matkasse behöver du aldrig tänka på potatisens hållbarhet. Vi skickar alltid färska råvaror av hög kvalité med noggrant planerade recept för att minska matsvinn.