Hur förvarar man rabarber?

Rabarber är en fantastisk ingrediens som kan ge dina rätter en härlig och spännande twist. Men visste du att det finns särskilda sätt att förvara rabarber för att bevara dess smak och fräschör?

Längre förvaring - frys in dina rabarber

Om du vill njuta av din skörd längre än ett par veckor, rekommenderar vi att du fryser in din rabarber. Detta passar bra då frysning bevarar både smak och näring väl hos både rabarber och andra grönsaker.Innan du fryser dina rabarber, se till att rengöra stjälkarna noggrant och hacka dem i mindre bitar – runt 2–3 cm långa.

Du behöver inte förvälla rabarbern innan du fryser in den, men det kan hjälpa till att bevara färgen.För bästa resultat bör du frysa bitarna på en platta först och sedan föra över dem till en fryspåse eller burk. På detta sätt undviker man att de klibbar ihop och blir lättare att portionera vid användning i framtida recept.

Två olika sätt att frysa rabarber

 • Frysa rabarber

 1. Skölj och rensa rabarbern noggrant. Se till att ta bort alla smutsiga eller skadade delar.
 2. Skär rabarbern i bitar av önskad storlek. Du kan välja att skära den i skivor eller kuber beroende på hur du planerar att använda den senare.
 3. Koka upp en stor kastrull med vatten och blanchera rabarberbitarna i kokande vatten i cirka 1-2 minuter.
 4. Snabbt kyl ner rabarbern genom att doppa den i isvatten i cirka 1 minut.
 5. Låt rabarbern rinna av ordentligt och placera sedan de svalnade bitarna på ett rent kökshandduk eller hushållspapper för att absorbera överflödigt vatten.
 6. Fördela de förberedda rabarberbitarna i portionsstorlekar och lägg dem i lufttäta behållare eller fryspåsar.
 7. Märk behållarna med datum och förvara dem i frysen. Rabarbern kan hålla sig fryst i upp till ett år.
 • Styckfrys rabarber

 1. Skölj och rensa rabarbern ordentligt för att ta bort smuts och eventuella skador.
 2. Skär rabarbern i önskade bitar eller längder. Du kan välja att skära den i mindre bitar för enkel användning senare.
 3. Sprid ut de skurna rabarberbitarna på ett bakplåtspapper på en bricka eller plåt och placera den i frysen. Se till att bitarna inte rör vid varandra för att förhindra att de klibbar ihop.
 4. låt rabarbern frysa i 1-2 timmar eller tills de är helt frysta.
 5. Ta ut brickan från frysen och överför de frysta rabarberbitarna till fryspåsar eller lufttäta behållare.
 6. Minska mängden luft i påsarna eller behållarna så mycket som möjligt innan du försluter dem för att förhindra frysbrand.
 7. Märk behållarna med datum och förvara dem i frysen. Rabarbern kan hålla sig fryst i upp till ett år.

Skördetid och förvaring av rabarber

Det bästa tiden att skörda rabarber är från maj till juni. När du har plockat din rabarber, börjar processen med hur man ska förvara den på bästa sätt.För korttidsförvaring kan du lägga stjälkarna i kylskåpet. Se till att ta bort bladen eftersom de inte är ätbara och snabbare drar åt sig fuktighet vilket gör stjälken mjuk. Omslut stjälkarna i en fuktig handduk eller plastpåse, så kommer de att hålla sig fina upp till två veckor.

Inspiration – hur man använder rabarber

Rabarber är en mångsidig grönsak som passar bra i allt från pajer och marmelader till chutneys. Varför inte prova ett nytt smakrikt recept nästa gång du har lite extra rabarber?