Hemgjord pasta
Hemgjord pasta kräver sin knådning men det är roligt att tillverka den själv och så gott att få äta purfärsk pasta. Det går utmärkt att göra pasta även om man inte har en pastamaskin. Vi gör den för hand och då behövs bara en kavel, och uthållighet att kavla degen riktigt tunt.
Ingredienser
250 g durumvete
250 g vetemjöl
5 ägg
2 msk olivolja
vatten
Gör så här:
Häll mjölet i en hög på bakbordet. Forma en stor urgröpning i mitten.
Vispa ihop ägg och olivolja i en skål.
Häll försiktigt ner äggblandningen i urgröpningen.
Blanda försiktigt ner lite mjöl i taget i äggen med hjälp av en gaffel. Om äggen rinner över kanten och smiter ner på bakbordet, dra in äggen mot mjölet och knåda samman.
Nyp ihop degen med fingrarna. Till en början blir det en smulig massa. Tillsätt vatten om degen känns torr, och mjöl om den är för blöt.
Fortsätt att knåda degen ordentligt 10-15 minuter. Den färdiga degen ska vara smidig och slät. Forma degen till en boll, lägg den i plastpåse och låt vila i kylskåpet minst 30 min. Vill du förbereda degen går det bra att låta den vila i kylskåpet över natten.
Skär degen i 2 delar. Kavla ut en del i taget. Låt den del som inte kavlas ligga i påsen så att den inte torkar ut.
Kavla ut degen tunt, ca 1-2 mm.
Skär ut pastan med en kniv i valfri form.
Lägg den färdiga pastan på rena och torra kökshanddukar tills den ska kokas.
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Lägg ner pastan och låt den koka några minuter tills den är al dente. Koktiden påverkas av pastans storlek.