Gröna tips för grillen

Vad som kan läggas på grillen och inte är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för. Hur låter långbakad kål, grillad pizza eller halloumiburgare? Hur gott som helst, tycker vi!

Svamp är perfekt på grillen

Grillad portabellosvamp blir till härliga hamburgare och champinjoner är perfekta på grillspett, men en favorit är också att grilla ostronskivling eller shiitake. Den grillade svampen kan du exempelvis lägga i en asiatisk marinad med soja, chili och ingefära. Servera sedan med en enkel glasnudelsallad med mango och koriander!

Lyft fram grillsmaken

Om du penslar grönsaker med lite olja innan du lägger dem på grillen drar de åt sig grillsmaken bättre. Har grillen har
ett lock går det bra att stänga det – då koncentrerar du röken och får mer av den goda grillsmaken! Men lämna gärna spjället öppet så att glöden inte slocknar.

Pizzakväll ute vid grillen

Med en pizzasten kan du baka härliga pizzor på grillen, men har du ingen sådan går det också bra att grilla färdiga

pizzabottnar direkt på grillgallret - se dock gärna upp så att grillen inte är för varm så brödet bränns innan osten smält. Varför inte även passa på att grilla sparris, färsk lök och andra goda grönsaker på den heta glöden för att lägga på pizzan? Allt i ett!

Sakta men säkert med slow food

Testa att långbaka kål eller rotfrukter med indirekt grillning! Låt den glödande grillkolen ligga på ena sidan grillen och lägg sedan spetskål, blomkål eller stora bitar rotselleri på andra sidan av grillen. På med locket och baka grönsakerna långsamt tills de är helt mjuka rakt igenom.

Gröna, smarriga foliepaket

Att baka grönsaker i foliepaket är både enkelt och välsmakande – en härlig kombo! Godsaker som färsk vitkål i klyftor blir fantastiskt goda att slå in i foliepaket som du lägger på grillen. Toppa med persilja, brynt sojasmör och lite flingsalt.

Härliga halloumiburgare

Halloumi är en smarrig grillklassiker som faller de flesta i smaken - dessutom finns det en variant som redan är formad som en hamburgare! Ett tips är att toppa halloumiburgaren med sallad, skivad avokado och tomat, samt pressad citronsaft. Lägg gärna på en ordentlig klick tzatziki och garnera med svarta oliver. Mums!

Rökiga röror

Baba ganoush eller en pesto på grillade paprikor är smidigt och underbart gott. Samla de grillade grönsakerna í en mixerbunke och mixa med lite pressad citron, vitlök, salt och nymald svartpeppar. Enkelt och hur gott som helst!

Grilla desserten

Vad sägs om ananas i skivor, foliepaket med banan och choklad, vattenmelon eller jordgubbar? Som sagt, bara fantasin sätter gränser för vad du kan lägga på grillen. Utnyttja grillvärmen till max genom att använda eftervärmen till somriga, grillade desserter. Perfekt en ljummen kväll med lite sval vaniljglass!