Grekiska köket

Du behöver inte blicka längre än till Linas Matkasse för att fånga medelhavskänslan. Ett centralt kök i detta semesterparadis är självklart det grekiska köket som bland annat har gett oss oförglömliga favoriter som tzatziki och fetaost. Följ med oss på en liten minisemester till ett av våra allra mest älskade medelhavskök.

Slut ögonen och låt dig färdas till sydligare breddgrader där bergen tornar sig i horisonten bakom fälten av gröna olivträd och solblekta gräsfält. Här har vi tzatzikins hemland och fetaostens näste. Det grekiska köket hör till ett av Europas äldsta och har därtill influerats av många matkulturer från sin geografiska närhet, exempelvis från Italien och Spanien men även från länder på Balkan och i Mellanöstern.

Det som karaktäriserar det grekiska köket är bland annat färska örter (exempelvis timjan och rosmarin), olivolja, oliver och fetaost. Dessa ingredienser och smaker är väldigt vanliga i det grekiska köket återfinns mer eller mindre i de flesta måltider. Och vilka är då de vanligaste rätterna i det grekiska köket? Vi listar kortfattat ett axplock nedan.

SOUVLAKI: En populär snabbmatsrätt som utgörs av ett grillspett av nötkött, fläsk, kyckling, lamm eller grönsaker.
Äts antingen direkt från spettet, i pitabröd eller på en tallrik med grekisk sallad och tzatziki, gärna med lite citron vid sidan av.

GYROS: Klassisk grekisk streetfood som liknar kebab i sitt utförande. Gyros är skivat fläskkött, kyckling eller lamm som tillagas på ett roterande spett och serveras i pitabröd med exempelvis pommes frites och tzatziki.

MOUSSAKA: En superklassisk och smakrik kött- och auberginegratäng med potatis och tomatsås.

SPANAKOPITA: Smakrik spenatpaj med fetaost och filodeg.

VINBLADSDOLMAR: Eller dolmadakia som det heter på grekiska är en klassisk rätt där vinblad viras runt en fyllning av exempelvis kött, ris, lök och kryddor.

PAPOUTSAKIA: En fylld aubergine med exempelvis kött som kan toppas med fetaost.

STIFADO: En klassisk grekisk köttgryta med smak av tomat och kanel.

PASTITSIO: Lasagneliknande rätt där pasta varvas med köttfärs och béchamelsås. Kan även liknas vid en pastagratäng.