Smarta tips för en smidig frukost med barn

Frukost för barn är viktigt. Får de inte i sig tillräckligt på morgonen finns det stor risk för att barnet kommer att prestera sämre i skolan.


Men med morgontrötta familjemedlemmar och tider som ska passas är det svårt att göra frukosten till en behaglig stund varje morgon. Det är lätt att komma med pekpinnar när det gäller något som är så viktigt som vad barn får i sig. Men det allra viktigaste är faktiskt att hitta något om fungerar i praktiken. Förhoppningsvis kan vi ge några frukosttips för barn som kommer att fungera hos er.


Linas Express matkasse - klart på 20 min! Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


När frukosten inte hinns med

Om det är svårt att hinna med att göra en ordentlig frukost till barn på grund av morgonrutinerna, och om det inte är så enkelt att ändra dem, får man skicka med barnet något att äta. Kanske kan det äta under transporten till skola eller förskola. Men det är verkligen en nödlösning. Gå hellre upp lite tidigare om det innebär att du till exempel hinner göra gröt och koka ägg istället för att bara rosta bröd. Det gäller att hitta en balans mellan att sova tillräckligt länge och hinna göra en bra frukost. Hur den balansen sen ser ut är olika i olika familjer.


Om barn har svårt att få i sig frukost på grund av att de inte är hungriga på morgonen kan någon enkel fysisk aktivitet hjälpa dem att få igång aptiten. Det spelar ingen roll om du gjort en nyttig frukost för barn om den inte blir uppäten.


Tips på snabba frukostar som passar bra till barn

Det som går allra snabbast att fixa till är tyvärr sällan det som barnet mår bäst av. Men genom att förbereda frukosten redan kvällen innan går det att tjäna en del tid. “Overnight oats” är en bra trend som innebär att havregryn blandas med mjölk och bär och förvaras råa i kylskåpet över natten. Det är alltså gröt som inte behöver kokas och som kan ätas direkt. Även mackor kan förberedas och ett glas mjölk och en smörgås kan faktiskt vara en riktigt bra frukost för ett barn.


Det är bra om frukosten går snabbt att laga, men kolhydraterna får gärna vara långsamma. Annars kan barnet bli hungrigt och trött innan nästa måltid. En bra frukost för barn kan gärna ha ett inslag av fullkorn, om barnet är så gammalt att det kan tugga maten. Det gäller dock att inte fokusera för hårt på långsamma kolhydrater. Barnet kan även behöva få upp blodsockret direkt, så att det får en liten energiboost inför påklädning och avfärd. Produkter med tillsatt socker behövs inte för att du ska uppnå det utan satsa hellre på färsk frukt.


Att göra smoothies är ett smart sätt att få barnen att få i sig mer frukt och annat som det mår bra av. Du kan också mixa ner sådant som fröer, bär, nötter eller kokos för goda, näringstäta och varierande smoothies som blir en utmärkt start på dagen för ett barn.


Bra basvaror att ha hemma

Här är en lista med basvaror som finns i våra matkassar som gör det lätt att svänga ihop en bra frukost för barn:

  • Ägg
  • Havregryn
  • Müsli
  • Yogurt eller fil
  • Bröd och pålägg