God fredagsmat som passar barn

Finns det något bättre än att inleda helgen med en härlig middag tillsammans? Fredagsmaten får gärna vara lite extra god och ska självklart passa hela familjen.


Linas Express matkasse - klart på 20 min! Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


God helgmat för barn

Det finns mycket gott att välja bland när det är dags att laga fredags- eller lördagsmat till barn.


Hemmagjord pizza är ett exempel på en populär rätt som passar hela familjen. Baka din egen deg, eller köp färdig om tiden inte räcker till, och toppa med allt möjligt gott.


En barnvänlig pizza med tomatsås och riven ost som grund är god att toppa med bland annat skinka, champinjoner och ananas. Om du hellre vill göra en vit pizza med crème fraiche som bas kan tunt skivad potatis, kronärtskockshjärtan och olika sorters ostar vara gott på.


Annan klassisk fredagsmat som barn nästan alltid uppskattar är tacos. Alla kan göra sin egen tacos och välja att enbart lägga på det som faller en själv i smaken. Detta gör tacosen till bra helgmat för familjer med barn där många olika viljor finns representerade. Stek färs, hacka upp valfria grönsaker och rör ihop, eller köp, några röror. En krämig guacamole går nästan alltid hem, liksom de klassiska tillbehören gräddfil och salsa.


Låt barnen skapa tradition kring fredagsmaten

Fredagsmat för barn behöver inte nödvändigtvis vara dyrare, mer komplicerad eller ta längre tid att laga än vardagsmat. Däremot är fredagar och lördagar ofta dagar där hela familjen kan samlas, slappna av och slippa stress över morgondagens jobb, skola eller förskola.


Rätter som pizza och tacos kan vara perfekta helgrätter – förutsatt att de inte äts var och varannan vardag. Med det sagt kan egentligen vilken rätt som helst bli fredagsmat för barnen, och alla familjer har olika traditioner. Tycker ditt barn om något lite alldeles extra? Gör rätten till återkommande helgmat och skapa en fin tradition kring just den rätten.


Avsluta barnens fredagsmat med dessert

För att göra helgmaten ännu lite roligare för barnen kan middagen ibland få avslutas med en dessert. Glass med strössel, fruktsallad eller kladdkaka är enkla och goda desserter som barn har en tendens att tycka om.


Om de hellre vill ha fredagssnacks är gurka- och morotsstavar med dipp ett mer hälsosamt alternativ till godis och chips.


Även vindruvor och jordgubbar är snacks som sätter lite guldkant på fredagskvällen.


Helgmat för barn och helgmat för vuxna

På fredagar och lördagar kan det vara trevligt för familjens vuxna personer att äta någonting lite extra gott som kanske inte nödvändigtvis faller alla barn i smaken. Recept som pizza, tacos och hamburgare fungerar bra att göra olika varianter på utan att flera olika rätter behöver lagas.


Barnen kanske vill ha ost, tomat och gurka på sin burgare, medan de vuxna gärna slänger på karamelliserad lök, chilimajonnäs och picklad rödlök. Andra helger kan det vara värt att göra helt olika rätter till barn och vuxna. På så sätt blir alla nöjda och kan få en så trevlig middagsstund som möjligt.