Färga ägg till påsk!

Färga äggen till påsk med naturliga färger från ditt kök. Använd till exempel rödkål, överblivet spad från inlagda rödbetor, kaffesump, lök eller frysta blåbär. Pröva gärna att blanda råvaror för att få fram olika färgnyanser.

Gör så här

Koka äggen som vanligt. Anpassa koktiden efter hur du vill ha dina ägg. Skölj äggen i kallt vatten och låt svalna.

Färgbad: Koka upp ca 1 liter vatten, 1 tsk salt och 1 tsk ättika i en kastrull (vissa färgbad behöver ej kokas, se tips nedan!). Tillsätt råvaran du vill färga med. Koka 10 min och låt sedan svalna.

Lägg ner de kokta äggen i färgbaden och ställ i kylskåpet. Låt äggen färgas från 30 min upp till flera timmar, beroende på vilken intensitet du vill ha.

Färgtips!

Blått: En rejäl näve strimlad rödkål.

Grönt: En skalad rödlök i klyftor.

Beige: Kaffesump och 1 tsk curry (Kokas ej).

Rosa: Spad från inlagda rödbetor (Kokas eller späds ej med vatten).

Mörkblått: 3 msk mosade blåbär.

Melerat blått/brunt: 2 msk mosade blåbär och 2 tsk matchapulver.

Lila: Blanda rödbetsspad och rödkålsspad.