Smarta tips på enkla recept för barn

När det finns barn i hushållet kan det vara svårt att hinna med allt som ska göras. Inte desto mindre måste middagen stå på bordet varje kväll för att mätta de små. Att ha ett gäng enkla recept för barn att plocka fram är då guld värt, och dessutom har barn en tendens att uppskatta enkel mat med relativt få ingredienser.


Linas Express matkasse - klart på 20 min! Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


Barnvänliga recept med stor variation

En barnvänlig maträtt som går att variera i all oändlighet är pastasalladen. Den är god och går att fylla med allt möjligt – och dessutom är den enkel att laga då det är få steg som behöver hållas koll på. Koka valfri pasta och blanda i det du vet att ditt barn tycker om. Det kan vara allt från köttbullar och skinka till majs, tomat och gurka. En pastasallad håller sig även bra i kylen tills nästa dag om det blir rester över och passar dessutom utmärkt som matsäck på utflykter och picknickar.


Andra barnvänlig recept är olika soppor. En soppa kan tillagas utifrån vad du har hemma, och det går oftast bra att anpassa färdiga recept för att göra dem ännu enklare. I soppan kan du smyga ner sådant som ditt barn vanligtvis inte vill äta, för att göra den extra näringsrik.


Utgå från en eller ett par ingredienser du vet att ditt barn tycker om, som exempelvis morot, potatis och purjolök eller blomkål. Lägg sedan till lite extra grönsaker eller baljväxter om soppan ändå ska mixas. Servera soppan med en smörgås med ost eller skinka och grönsaker.


Recept som passar barn

Enkla recept för barn finns det gott om då de ofta uppskattar vardagsmat utan krångliga smaker och okända ingredienser.


Fiskpinnar med potatismos och ärtor är ett klassiskt recept som passar både barn och vuxna. Dessutom är det en snabblagad rätt som är enkel att göra själv från grunden. Eget potatismos fixar du lätt genom att koka potatis och mosa tillsammans med mjölk och smör. Även panerad fisk görs enkelt hemma – panera lagom stora bitar torskfilé i vetemjöl, ägg och ströbröd och stek till de fått en gyllenbrun färg. Vill du göra rätten vegetarisk? Skär tofu i samma storlek som fiskpinnar och panera.


Köttbullar med potatismos eller pasta är en annan barnvänlig maträtt som de flesta gillar. Dina köttbullar gör du själv genom att forma köttfärs, lök, ägg och ströbröd till runda små bollar som du steker tills de fått fin yta. Det här är ett enkelt recept för barn som vill vara med och laga mat. Räkna inte med runda köttbullar – men en roligt stund i köket tillsammans!


Enkla recept för barn när tiden inte räcker till

Ibland räcker inte tiden till och många enkla recept för barn kan göras ännu enklare genom att använda halvfabrikat.


Det kan vara smart att ha ett gäng fiskpinnar, köttbullar eller pyttipanna i frysen som kan tas fram vid extra stressiga dagar – det viktigaste är trots allt att barnen får i sig någonting. Däremot innehåller halvfabrikat onödiga tillsatser och bör inte ätas för ofta. När du istället panerar din egen fisk eller rullar dina egna köttbullar vet du precis vad du och ditt barn stoppar i er. Gör därför gärna extra många, så att du kan fylla frysen med hemlagade färdigrätter.Om du serverar en middag som består av en halvfabricerad komponent, var då extra noggrann med att få in grönsaker i måltiden. Gurk-, morots- och paprikastavar brukar ofta uppskattas av barn och kan med fördel även serveras som snacks en fredagskväll.