Tips på hur du lagar en enkel lunch för barn

Barn äter ofta lunch på förskolan eller i skolan och om du inte är van att laga lunch för barn till vardags kan det behövas lite inspiration.


I Sverige är det vanligt att satsa mer på middagen, och vi har här tänkt särskilt på dig som vill ha tips på en enkel lunch för barn. Rutinerna kring måltider och tillagning av mat är en viktig del av livet och det handlar om att göra så gott man kan, utifrån alla måsten och månadens budget.

Linas Express matkasse - klart på 20 min! Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


Vilken lunch som är bra för barn beror på frukost och middag

Hur stor en lunch behöver vara beror mycket på vilka andra måltider som serveras under dagen och vid vilken tid ni äter middag. I familjer där middagen äts förhållandevis tidigt, och där det även serveras kvällsmat, kan en enkel lunch för barn vara en frukt, en smörgås och ett glas mjölk. Det gäller särskilt om barnet fått i sig en ordentlig frukost på morgonen.


Här är några andra tips på enkel lunch för barn som ordnas på några minuter:


 • Färdigkokta rödbetor med fetaost
 • Bröd med guacamole
 • Omelett med hackade grönsaker
 • Nudlar med tonfisk
 • Fiskpinnar med remouladsås och salladsblad i korvbröd

 • Om ni bara äter något lättare på morgonen och dessutom en senare middag blir lunchen dagens kanske viktigaste mål. Då måste det vara något som barnet står sig på länge. Hur många mellanmål ett barn äter påverkar också vad som är en lagom stor och nyttig lunch för barn.

  Laga mat när du hinner

  Vad som är en bra och nyttig lunch för barn handlar inte bara om att ett barn ska få i sig rätt antal kalorier och de näringsämnen det behöver.


  Bra luncher ska sprida matglädje och gärna skapa nyfikenhet inför det som är lite annorlunda. Därför är det bra med lagad mat ett par gånger om dagen de dagar då det hinns med.


  Även lagade luncher kan vara enkla och snabba att tillaga. Det gäller särskilt om du förbereder matlagningen och ser till så att du har det du behöver för veckans måltider hemma. En enkel lunch till barn kan också improviseras om du har ett bra basutbud av råvaror hemma. Om du hackar örter och bladgrönsaker riktigt fint behöver du bara fräsa dem i en minut, sen kan du strö det över pasta, ris eller ugnsrostade grönsaker och servera med valfri proteinkälla.


  Frys in mat i portioner som går snabbt att tina. Det går fortast att tina i vattenbad om du inte har en micro. Se till att alltid ha tillbehör hemma som kan användas till mycket. Ketchup brukar vara en favorit bland barn, men om du vill göra en enkel lunch för barn som har en härlig umamismak är brynt tomatpuré ett mycket bättre alternativ.


  Om barnen gillar pickles är mycket vunnet. Det ger ett tillskott av goda bakterier och gör att en enkel lunch för barn får ett extra inslag. Det blir också mer färg på tallriken, vilket alltid är positivt!

  Lunchtips för barn som behöver något stadigt

  Här ger vi tips på bra lunch för barn som behöver inta en förhållandevis stor del av dagens kalorier på lunchen. Det är luncher som passar om barnet behöver stå sig ganska länge på måltiden. De flesta av rätterna kan lagas på 30 minuter, kanske inte första gången du gör dem, men när du blivit van.


 • Stuvade makaroner med kokt blomkål och falukorv
 • Soppa med varm macka och sallad
 • Carbonara med pesto och halloumi
 • Crepes med färs, riven ost, gräddfil och sallad
 • Kokt fisk med äggsås och potatis
 • Ugnspannkaka
 • Pyttipanna på rotfrukter med stekt ägg och senap
 • Vegetarisk gryta med ris

 • Om du vill slippa tänka så mycket på vad du ska laga för mat är våra matkassar ett bra alternativ. Med dem kan du laga nyttig lunch till barnen – och alla andra i familjen.