Kanderade blommor

Att kandera ätbara blommor är ett mysigt sommarpyssel som ger ett makalöst vackert resultat. Bladen är fina att strö över tårtor, muffins eller glass. Eller att bara äta som blomgodis.

Kanderingen gör att blommorna bevaras så att de behåller sina färger länge. Färska kryddor som mynta och basilika är goda att använda i desserter och passar också jättebra att sockerkandera. Perfekt att förvara i en burk och ta fram och smula över glassen, färska bär eller fruktsalladen.

Ingredienser

Ätbara blommor eller färska örter

Äggvita

Strösocker

Vispa upp en äggvita lätt. Häll upp strösocker på en assiett. Ta loss blombladen på exempelvis rosor och andra blommor som har många lager blomblad. Små, skira blommor som exempelvis violer och penséer penslas hela. Doppa eller pensla blad och små hela blommor försiktigt på båda sidor och doppa sedan direkt i sockret. Antingen kan hela bladet doppas i socker eller bara kanterna. Lägg dem på eatt bakplåtspapper och låt torka några dagar. Torktiden påverkas av luftfuktigheten i rummet och av bladens storlek och tjocklek. När bladen är garanterat torra, förvara dem i en burk. Gärna separerade i olika lager med bakplåtspapper emellan.