Enkel bearnaisesås och pistou

Förgyll sensommaren med Franska smaker. Här tar vi en närmare titt på hur du snabbt och enkelt kan laga två toppengoda franska såser: bearnaisesås och pistou.

Det här är en älskad sås som gör sig bäst till en bit grillat kött, men funkar till mycket annat såsom kyckling och grillade grönsaker. Den karaktäriseras av sin krämighet, smaken av dragon samt syrligheten den får av vinägern. En traditionell bearnaisesås är vad man brukar kalla för en emulsionssås, vilket innebär att man blandar två vätskor som egentligen inte blandas så lätt. Bearnaisesåsen och hl landaisesåsen är bra exempel på just emulsionssåser.

Bearnaisen kan tyckas komplicerad och tidskrävande att ta sig an, därför tipsar vi om en enklare variant som du rör ihop i ett nafs. Till skillnad från en traditionell bearnaise kan du ställa in den här varianten i kylen i väntan på det perfekta tillfället utan att den stelnar. I likhet med den traditionella varianten gör sig den här toppenfint till grillat.

Image alt text

Kall sås med smak av bearnaise:
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 schalottenlök
2 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger t ex äppelcidervinäger.
1 kruka dragon
1 msk färsk persilja
Salt & svartpeppar

Gör så här
Finhacka schalottenlöken, dragon och persilja. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Gör gärna såsen en dag i förväg så att dragonsmaken hinner utveckla sig.


Image alt text

Här tar en närmare titt på pistou – den franska motsvarigheten till den italienska peston. Den påminner om pesto men utan nötter och ost. Såsen har en tydlig smak av basilika och vitlök och gör sig bra som en klick i soppan, till fisken eller varför inte att doppa brödet i? Här har vi en all aroundsås som funkar till det mesta.

Ingredienser

1 tomat, urkärnad
1 vitlöksklyfta
2 dl färsk basilika
1 dl bladpersilja
1 dl neutral olja
Saft från en halv citron
Salt och svartpeppar

Gör så här

Mixa allt i en matberedare till pesto-liknande konsistens och smaka upp med salt och peppar.