Årets oväntade klimathjälte

Tidningen Aktuell Hållbarhet utser årligen ett företag som bidragit till stor klimatnytta, utan att ha det i sin affärsidé. I år gick priset till Linas Matkasse, och gissa om vi är stolta över det?

På Linas Matkasse värnar vi om miljön och därför är det extra roligt när vi uppmärksammas för vår positiva klimatpåverkan ifrån utomstående aktörer. I slutet av april fick Linas Matkasse ta emot pris som ”Årets oväntade klimathjälte” på konferensen Ekotransport 2030.
– Att få ta emot det här priset känns fantastiskt roligt och uppmuntrande, för frågor som rör miljön är något vi ständigt bryr oss om i vårt arbete, säger Lina Gebäck, grundare av Linas Matkasse.

Minskade koldioxidutsläpp

Det är tidningen Aktuell Hållbarhet som anordnar konferensen, där de årligen lyfter fram ett företag som bidrar till minskade koldioxidutsläpp, och stor klimatnytta, utan att ha det i sin affärsidé. Tidigare vinnare är bland annat Spotify som har bidragit till minskade CO2-utsläpp då CD-skivor i stor utsträckning har ersatts av streamad musik och Clear Channel med sina lånecyklar. Förutom äran får vinnaren även en klimatanalys av sitt företag.

I analysen som är gjord av klimatanalytiker Göran Erselius nämns bland annat att vi har väldigt säkra prognoser för våra inköp, vilket ger oss minimalt med svinn på den mat vi köper in. Skulle det bli några kassar över på våra lager så ser vi till att skänka dem till välgörenhet, för mat som går i soporna är inget vi ställer oss bakom. Istället ligger det ett noga uträknat arbete bakom att planera varje kasse, och Lina och våra menykreatörer har en stor utmaning i att se till så att alla ingredienser i kassen går åt under kundens matvecka.

Vi får också fler och fler människor att våga prova vegetarisk mat, eftersom flera av våra kassar innehåller en vegetarisk rätt. Klimatsmarta middagsval är toppen för både oss själva och för miljön och ger minskade utsläpp av växthusgaser.

När maten åker kollektivt

I motiveringen för priset menade Erselius att smarta idéer och innovationer kan ändra beteenden och bidra till att nå uppsatta klimatmål, och där är Linas Matkasse ett lysande exempel, enligt honom. Våra matkassar levereras alltid i samordnade transporter, där varje rutt tidsoptimeras för att ge en kortare körsträcka. Varje utkörning av kassar räcker till 50 hela familjer(!), vilket betyder att vi minskar miljöutsläppen för alla dessa familjer som annars hade tagit bilen till affären. När maten åker kollektivt så hjälps vi tillsammans åt och spar på jordens resurser. Därför vill rikta ett extra stort tack till alla kunder för att ni väljer att ha vår matkasse, i och med det gör ni även något som är viktigt för miljön!

Blir du också sugen på att vara med och bidra till minskade CO2-utsläpp? Prova våra matkassar och ta del av vårt välkomsterbjudande här.

Image alt text