Hur förvarar man tomater på bästa sätt

Hur förvarar man tomater på bästa sätt?

Visste du att hur du förvarar dina tomater kan ha stor inverkan på deras smak och hållbarhet? Att lagra dem korrekt är en viktig del av matlagningen, och Linas Matkasse är här för att ge dig några hjälpande tips.

Förvara tomater i rumstemperatur

Det kanske kommer som en överraskning, men den bästa platsen att förvara sina tomater är inte i kylskåpet. Istället rekommenderar vi att de lagras i rumstemperatur. När de placeras i kylskåp förlorar tomaterna sin naturliga arom och kan bli mjuka eller till och med mögliga. Dessutom kan kylan stoppa mognadsprocessen.

Lagring av hela och skivade tomater

När det gäller hela respektive skivade tomater finns det några saker att tänka på. Hela färska tomater ska helst ligga framme där luftcirkulationen är god, och inte i direkt solljus. Det hjälper till att bevara tomaternas fräschör utan risk för övermognad. Skivade eller hackade tomater bör dock alltid täckas och omedelbart läggas in i kylskåpet, eftersom de lätt blir dåliga om de exponeras för luft under längre tid

Köp rätt antal

Ett annat tips är att bara köpa så många tomater som du kan använda inom en vecka. Genom att köpa så många tomater som du faktiskt kommer att använda säkerställer du att de förblir färska och smakrika, samtidigt som du minimerar matsvinnet.

Att tänka på

Kom ihåg att kvaliteten på dina tomater börjar med hur du väljer dem i affären. Sök efter fasta, släta och ljust röda (eller gula) tomater utan några mörka fläckar eller sprickor. En bra tomat ska kännas tung för sin storlek och ha en lätt söt doft.

Se veckans meny