Innertemperatur för oxfilé

Perfekt innertemperatur för oxfilé

Visste du att hemligheten bakom en perfekt tillagad oxfilé ligger i rätt innertemperatur? Det är enkelt att få till när man vet hur!

Vad är rätt innertemp för oxfilé?

Olika personer föredrar olika stekgrad på sin oxfilé, vilket innebär att den optimala innertemperaturen kan variera. Här är några allmänna rekommendationer:

  • Rare (blodig): 48–50°C
  • Medium-rare (rosa): 54–56°C
  • Medium (genomstekt med rosa kärna): 56–58°C

Det bästa sättet att kontrollera köttets temperatur är genom att använda en digital köttermometer.

Hur tillagar man oxfilé i ugn med perfekt temperatur?

Förberedelserna börjar redan vid inköpet. En bra bit oxfilé ska vara mör och ha fin färg.

När du kommer hem, låt köttet vila i rumstemperatur ett par timmar före tillagning. Krydda sedan ditt kött med salt och peppar eller andra kryddor du gillar. Förvärm ugnen till 125°C.

Stek oxfilén snabbt på hög värme i en panna för att ge den en härlig yta, och flytta sedan över den till ugnen. Använd en kötttermometer för att hålla koll på innertemperaturen och ta ut köttet när det är några grader under din önskade temperatur.

Låt köttet vila i minst tio minuter före servering – det gör att värmen går upp ytterligare några grader och att köttsaften fördelar sig jämnt genom hela biten.

Tips och tricks

Ett bra tips kan vara att lägga till färska örter som rosmarin eller timjan i stekpannan medan du bryner ditt kött. Det ger extra smak och tar din matlagning till nästa nivå. Att laga oxfilé är inte bara gott utan också ett bra sätt att spara tid eftersom det går relativt snabbt att tillaga. Dessutom passar det perfekt för speciella tillfällen när du vill fira lite extra.

Se veckans meny