Innertemperatur för kyckling

Rätt innertemperatur för kyckling i ugn

När du lagar kyckling är det inte bara smaken som spelar roll, utan även hur väl den är tillagad. En korrekt innertemperatur garanterar att din kyckling är både säker att äta och utsökt saftig.

Vad är den rekommenderade innertemperaturen för kycklingen?

För en perfekt tillagad kyckling bör du sikta på en innertemperatur på 72°C när termometern placeras i den tjockaste delen av köttet. Vid den här temperaturen kan du vara trygg med att alla potentiella bakterier har dött samtidigt som köttet behåller sin saftighet.

Tips på hur du mäter innertemperaturen korrekt

Ett bra tips när man mäter temperaturen hos sin stekta kyckling är att sticka in termometern snett från sidan mot mittendelen av bröstköttet eller låret. Se till så spetsen inte rör vid något ben eftersom det kan ge ett felaktigt resultat.

Tillagningstider av kyckling i ugn

Hur lång tid tar det att tillaga kyckling i ugn? En tumregel är att det tar cirka 20 minuter per halvt kilo hel kyckling, plus ytterligare 20 minuter. Kom ihåg att det är en riktlinje och att tillagningstiden kan variera. Tillagningstiden påverkas bland annat av storleken på fågeln och hur effektiv din ugn är. Det säkraste sättet att tillaga kyckling är alltid att använda termometer som ger ett exakt resultat varje gång.

Inspiration för tillagning med en twist

Kyckling är en härlig råvara som kan varieras på många olika sätt. Experimentera gärna med kryddor, marinader eller fyllningar för att ge smak åt din kycklingmiddag!

Se veckans meny