Förvara rabarber

Hur förvarar man rabarber?

Rabarber är en fantastisk ingrediens som kan ge dina rätter en härlig och spännande twist. Men visste du att det finns särskilda sätt att förvara rabarber för att bevara dess smak och fräschör? Låt oss dyka in i ämnet!

Skördetid och förvaring av rabarber

Det bästa tiden att skörda rabarber är från maj till juni. När du har plockat din rabarber, börjar processen med hur man ska förvara den på bästa sätt.För korttidsförvaring kan du lägga stjälkarna i kylskåpet. Se till att ta bort bladen eftersom de inte är ätbara och snabbare drar åt sig fuktighet vilket gör stjälken mjuk. Omslut stjälkarna i en fuktig handduk eller plastpåse, så kommer de att hålla sig fina upp till två veckor.

Längre förvaring - frys in dina rabarber

Om du vill njuta av din skörd längre än ett par veckor, rekommenderar vi att du fryser in din rabarber. Detta passar bra då frysning bevarar både smak och näring väl hos både rabarber och andra grönsaker.Innan du fryser dina rabarber, se till att rengöra stjälkarna noggrant och hacka dem i mindre bitar – runt 2–3 cm långa.

Du behöver inte förvälla rabarbern innan du fryser in den, men det kan hjälpa till att bevara färgen.För bästa resultat bör du frysa bitarna på en platta först och sedan föra över dem till en fryspåse eller burk. På detta sätt undviker man att de klibbar ihop och blir lättare att portionera vid användning i framtida recept.

Inspiration – hur man använder rabarber

Rabarber är en mångsidig grönsak som passar bra i allt från pajer och marmelader till chutneys. Varför inte prova ett nytt smakrikt recept nästa gång du har lite extra rabarber?

Se veckans meny