Förvara jordgubbar

Hur förvarar man jordgubbar?

Linas Matkasse har en passion för god, härlig och färgstark mat. Vi vet att råvarornas kvalitet spelar stor roll i varje måltid, därför vill vi dela med oss av några tips om hur du kan förvara jordgubbar så de håller sig fräscha längre.

Innan vi dyker in i tipsen är det viktigt att förstå vad som sker när du tar hem dina doftande jordgubbar från affären. Jordgubben fortsätter sin mognadsprocess även efter att den plockats. Det innebär att jordgubbarna blir mer känsliga och att kvaliteten försämras ju längre tid som går.

Förvara jordgubbar – välj rätt behållare

Genom att förvara jordgubbarna korrekt kan du hålla dem fräscha längre. Se alltid till att förvara dem i en bred och platt behållare istället för en djup. Då minskar risken för stötskador och mögelbildning. Ett bra tips är också att lägga hushållspapper i botten av behållaren då hushållspappret hjälper till att absorbera överflödig fukt.

Placeringen gör skillnad

Jordgubbar förvarar du bäst i kylskåp, men se till att du inte placerar dem direkt i grönsakslådan med andra frukter och grönsaker. Vissa frukter, som äpplen och bananer, avger etylengas som kan skynda på mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker. Därför är det bäst att förvara jordgubbarna separat.

Spara tid genom att skölja vid rätt tillfälle

Ett annat tips för att behålla fräschören hos dina jordgubbar är att inte tvätta dem förrän precis innan servering. För mycket fukt leder till att jordgubbarna bryts ned snabbare vilket i sin tur kan leda till att de ruttnar eller att de börjar mögla.

Med dessa enkla tips kommer du kunna njuta av dina jordgubbar längre. Vill du ha mer tips kring hur du förvarar frukt-, bär och grönsaker korrekt? Utforska alla våra tips!

Se veckans meny