20-30
Vegetariskt
Cilbir - Turkiska ägg med chiliolja, vitlöksyoghurt, tabbouleh och pitabröd
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk,
- sesamfrön,
- ägg,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- salt
- neutral olja
- vatten
- ättiksprit (12%)
- olivolja
Till servering
Bulgur (Vete)
125 g
Pitabröd (Vete)
½ förp
Vitlöksyoghurt
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Vitlök
½-1 klyfta
Salt
1 krm
Chiliolja
Neutral olja
2 msk
Chili flakes
1 förp
Sesamfrön (Sesamfrön)
1 förp
Spiskummin
1 förp
Salt
½ krm
Pocherade ägg
Vatten
½ dl
Ättiksprit (12%)
½ dl
Ägg (Ägg)
2 st
Tabbouleh
Gurka
1 st
Tomat
1 st
Rödlök
1 st
Bladpersilja
20 g
Koriander
20 g
Citron
1 st
Olivolja
Salt
2 krm
Näringsvärde per portion
- Energi 751 kcal
- Fett 31 g
- Kolhydrater 89 g
- Protein 28 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
- Koka bulgur och tillaga pitabröd enligt anvisning på förpackningarna.
- Vitlöksyoghurt: Blanda matyoghurt, pressad vitlök och salt i en liten skål.
- Chiliolja: Hetta upp neutral olja i en liten kastrull. Tillsätt chili flakes, sesamfrö, spiskummin och salt. Fräs ca ½ min, det får inte bli bränt. Dra från värmen.
- Pocherade ägg: Häll kallt vatten och ättiksprit (12%) i en skål. Knäck ner äggen i skålen. Låt stå ca 10 min.
- Tabbouleh: Skär gurka och tomat i små tärningar. Finhacka rödlök, bladpersilja och koriander. Tvätta citron i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Lägg allt i en salladsskål och blanda med olivolja och salt. Smaka av med lite pressad saft från den använda citronen.
- Pocherade ägg: Koka upp 5 dl vatten i en liten kastrull. Tillsätt äggen (inklusive ätiiksvattnet) till kastrullen. Låt sjuda 3-4 min. Plocka försiktigt upp äggen, de ska kännas mjuka.
- Bred ut vitlöksyoghurt i botten på en tallrik. Lägg de pocherade äggen på yoghurten och ringla sedan chiliolja över alltihop. Servera tillsammans med bulgur, tabbouleh och pitabröd.