Frankrike
Laktosfri
Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa
med saffran, vitt vin och aioli4.59 (125)
Under 30 min
19 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Fisk·
- Ägg·
- Vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Olivolja
- vatten
- salt
- svartpeppar
Bananschalottenlök
1 st
Morot
1 st
Fänkål
½ st
Röd chili
½-1 st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
Tomatpuré
1 förp
Saffran
1 förp
Vitt matlagningsvin
1¼ dl
Krossade tomater
1 förp
Apelsin
1 st
Vatten
4 dl
Grönsaksbuljong
1 påse
Torkad timjan
1 förp
Lagerblad
1 förp
Torskfilé
300 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Majonnäs
½ dl
Vitlök
½ klyfta
Salt
½ krm
Surdegsbaguette
1 st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
Salt
Näringsinnehåll per portion
- Energi: 756 kcal
- Fett: 25 g
- Kolhydrater: 90 g
- Protein: 43 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Hacka schalottenlök. Skala och tärna morot och fänkål. Finhacka röd chili och vitlök.
Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekgryta. Fräs lök, morot och fänkål ca 3 min. Tillsätt chili (efter egen smak), vitlök, tomatpuré och saffran, fräs ytterligare ca 1 min.
Tillsätt vitt matlagningsvin, krossade tomater, pressad apelsinsaft (ca 1 dl), vatten och grönsaksbuljong. Krydda med torkad timjan och lagerblad. Koka upp och sjud ca 10 min.
Blanda majonnäs, pressad vitlök och salt i en skål.
Dela surdegsbaguette på längden. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och gnid in brödets snittyta med pressad vitlök, olivolja och lite salt. Rosta i mitten av ugnen ca 7 min.
Skär torskfilé i mindre bitar. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Vänd försiktigt ner fisken i grytan och låt sjuda ytterligare ca 4 min, tills fisken är klar. Smaka av soppan med lite salt och nymald svartpeppar.
Skär upp vitlöksbröd i grova skivor. Servera bouillabaisse med en klick aioli och vitlöksbröd.
Smaklig måltid!