Bouillabaisse - Sydfransk fisksoppa med saffran, aioli och vitlöksbröd

Frankrike

Laktosfri

Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa

med saffran, aioli och vitlöksbröd
4.61 (128)
Under 30 min
18 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Fisk
    ·
  • Ägg
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten
  • vitvinsvinäger
Bananschalottenlök
1 st
Morot
1 st
Fänkål
½ st
Röd chili
½-1 st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
Tomatpuré
1 förp
Saffran
1 förp
Vitvinsvinäger
1 msk
Krossade tomater
1 förp
Apelsin
1 st
Vatten
4 dl
Grönsaksbuljong
2 påse
Torkad timjan
1 förp
Lagerblad
1 förp
Laxfilé
2 st
(Fisk)
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Majonnäs
½ dl
(Ägg)
Vitlök
½ klyfta
Salt
½ krm
Surdegspavé
2 st
(Vete)
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
Salt
Näringsinnehåll per portion
Energi:
795 kcal
Fett:
45 g
Kolhydrater:
59 g
Protein:
38 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
 Hacka schalottenlök. Skala och tärna morot och fänkål. Finhacka röd chili och vitlök. 
Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekgryta. Fräs lök, morot och fänkål ca 3 min. Tillsätt chili (efter egen smak), vitlök, tomatpuré och saffran, fräs ytterligare ca 1 min.
Tillsätt vitvinsvinäger, krossade tomater, pressad apelsinsaft (ca 1 dl), vatten och grönsaksbuljong. Krydda med torkad timjan och lagerblad. Koka upp och sjud ca 10 min. 
Blanda majonnäs, pressad vitlök och salt i en skål. 
 Dela surdegspavé på hälften. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och gnid in brödets snittyta med pressad vitlök, olivolja och lite salt. Rosta i mitten av ugnen ca 7 min.
 Skär laxfilé i mindre bitar. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Vänd försiktigt ner fisken i grytan och låt sjuda ytterligare ca 4 min, tills fisken är klar. Smaka av soppan med lite salt och nymald svartpeppar.
Servera bouillabaisse med en klick aioli och vitlöksbröd. 
Smaklig måltid!