2,3 kg CO2e
Klassiska köttbullar med gräddsås, pressgurka och rårörda lingon
4.42 (1271)
Under 40 min
9 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk·
- Sojabönor·
- Ägg·
- Vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Socker
- ättiksprit (12%)
- vatten
- smör
- mjölk
- ägg
- salt
- svartpeppar
- olja
- vetemjöl
Socker
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Vatten
3 msk
Gurka
1 st
Gul lök
1 st
Smör
Ströbröd
½ förp
Mjölk
½ dl
Ägg
1 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Blandfärs
250 g
Olja
Vetemjöl
2 tsk
Vatten
2 dl
Smör
Kinesisk soja
1 tsk
Köttbuljong
½ påse
Vispgrädde
½ dl
Socker
½ tsk
Potatis
400 g
Rårörda lingon
100 g
Näringsinnehåll per portion
- Energi: 800 kcal
- Fett: 35 g
- Kolhydrater: 87 g
- Protein: 34 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.
Blanda socker, ättiksprit och vatten i en bunke. Rör så att sockret löser sig. Hyvla tunna skivor av gurka med en osthyvel eller mandolin och blanda ner i bunken. Låt dra minst 15 min.
Finhacka gul lök. Bryn löken i en stekpanna med smör tills den är mjuk. Lägg över i en bunke och låt svalna något. Tillsätt ströbröd, mjölk, ägg, salt och lite nymald svartpeppar. Blanda runt och låt svälla någon minut. Blanda ner blandfärs och forma smeten till ca 12 köttbullar.
Hetta upp neutral olja och en klick smör i en stekpanna. Bryn köttbullarna runtom tills de fått fin färg, ca 5 min. Lägg upp köttbullarna på ett fat och täck med folie. Låt stekpannan stå till gräddsåsen.
Smält en klick smör i den använda stekpannan. Blanda ner vetemjöl och vispa ner vatten, kinesisk soja, smulad köttbuljong och vispgrädde. Låt sjuda ca 3 min.
Lägg ner de stekta köttbullarna (inklusive eventuell steksky som bildats på fatet) och låt allt sjuda på medelvärme under lock ca 7 min, tills köttbullarna är helt genomstekta.
Servera köttbullar i gräddsås med kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.
Smaklig måltid!