Ljummen morotssallad med hummus och sesam- och hasselnötsdukkah
Laktosfri
Vegetariskt
Vegan

Ljummen morotssallad med hummus och sesam- och hasselnötsdukkah

3.92 (125)
Under 40 min
13 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Sesamfrön
    ·
  • Vete
    ·
  • Hasselnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • vatten
  • svartpeppar
  • vitvinsvinäger
Morötter
500 g
Röd paprika
1 st
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Kikärtor
1 förp
Olivolja
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Citron
½ st
Vatten
¾ dl
Salt
½ tsk
Hasselnötter
20 g
(Hasselnötter)
Sesamfrön
1 msk
(Sesamfrön)
Spiskummin
1 tsk
Malen koriander
1 tsk
Salt
½ krm
Svartpeppar
Matvete
125 g
(Vete)
Mynta
20 g
Citron
½ st
Olivolja
1 msk
Vitvinsvinäger
½ msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
Babyspenat
30 g
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 644 kcal
  • Fett: 28 g
  • Kolhydrater: 78 g
  • Protein: 19 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Koka matvete enligt anvisning på förpackningen.
Skär morötter i tjocka, sneda slantar och röd paprika i stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och salt. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min. Använd gärna grillfunktionen de sista minuterna, så grönsakerna får fin färg.
Häll av och skölj kikärtor. Hetta upp olivolja och pressad vitlök i en kastrull och värm tills vitlöken börjar få färg. Passa noga så den inte bränns! Lägg kikärtor och vitlöksolja i en mixerbunke och tillsätt pressad citronsaft, vatten och salt. Mixa slät med en stavmixer.
 Finhacka hasselnötter. Hetta upp en torr stekpanna och rosta hackade hasselnötter och sesamfrön ca 1 min, tills de fått fin färg. Lägg i en mortel och mortla med spiskummin, malen koriander, salt och rikligt med nymald svartpeppar. Har du ingen mortel kan du blanda allt i en skål istället.
Finstrimla mynta (spara några blad till servering). Blanda pressad citronsaft, olivolja, vitvinsvinäger, salt och lite nymald svartpeppar i en skål. Blanda dressingen med matvete, rostade grönsaker, mynta och babyspenat på ett serveringsfat.
Toppa morotssalladen med dukkah och myntablad. Servera med hummus.
Smaklig måltid!