30-40
Laktosfri
Vegetariskt
Vegan
Ljummen morotssallad med hummus och sesam- och hasselnötsdukkah
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Sesamfrön,
- vete,
- hasselnötter
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- bakplåtspapper
- olivolja
- salt
- vatten
- svartpeppar
- vitvinsvinäger
Rostade grönsaker
Morötter
500 g
Röd paprika
1 st
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Hummus
Kikärtor
1 förp
Olivolja
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Citron
½ st
Vatten
¾ dl
Salt
½ tsk
Dukkah
Hasselnötter (Hasselnötter)
20 g
Sesamfrön (Sesamfrön)
1 msk
Spiskummin
1 tsk
Malen koriander
1 tsk
Salt
½ krm
Svartpeppar
Sallad
Matvete (Vete)
125 g
Mynta
20 g
Citron
½ st
Olivolja
1 msk
Vitvinsvinäger
½ msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
Babyspenat
30 g
Näringsvärde per portion
- Energi 645 kcal
- Fett 28 g
- Kolhydrater 78 g
- Protein 19 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
- Sallad: Koka matvete enligt anvisning på förpackningen.
- Rostade grönsaker: Skär morötter i tjocka, sneda slantar och röd paprika i stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och salt. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min. Använd gärna grillfunktionen de sista minuterna, så grönsakerna får fin färg.
- Hummus: Häll av och skölj kikärtor. Hetta upp olivolja och pressad vitlök i en kastrull och värm tills vitlöken börjar få färg. Passa noga så den inte bränns! Lägg kikärtor och vitlöksolja i en mixerbunke och tillsätt pressad citronsaft, vatten och salt. Mixa slät med en stavmixer.
- Dukkah: Finhacka hasselnötter. Hetta upp en torr stekpanna och rosta hackade hasselnötter och sesamfrön ca 1 min, tills de fått fin färg. Lägg i en mortel och mortla med spiskummin, malen koriander, salt och rikligt med nymald svartpeppar. Har du ingen mortel kan du blanda allt i en skål istället.
- Sallad: Finstrimla mynta (spara några blad till servering). Blanda pressad citronsaft, olivolja, vitvinsvinäger, salt och lite nymald svartpeppar i en skål. Blanda dressingen med matvete, rostade grönsaker, mynta och babyspenat på ett serveringsfat.
- Toppa morotssalladen med dukkah och myntablad. Servera med hummus.