Köttbullar med brunsås och potatismos
30-40

Köttbullar med brunsås och potatismos

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • sojabönor,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • ströbröd
  • vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • socker
  • vetemjöl
  • köttbuljong

Köttbullar

Gul lök
½ st
Ströbröd
2 msk
Vatten
½ dl
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
½ tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
Nötfärs
250 g
Smör (Mjölk)

Brunsås

Mjölk (Mjölk, Laktos)
2 dl
Socker
2 krm
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 krm
Vetemjöl (Vete)
½ msk
Köttbuljong
½ tärning

Potatismos

Mospotatis
400 g
Mjölk (Mjölk, Laktos)
1 dl
Smör (Mjölk)
½ msk
Salt
Svartpeppar

Till servering

Tomat
2 st
Gurka
1 st
Näringsvärde per portion
  • Energi 569 kcal
  • Fett 22 g
  • Kolhydrater 56 g
  • Protein 36 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Köttbullar: Finhacka gul lök och lägg i en bunke. Blanda med ströbröd, vatten, kinesisk soja, salt, lite nymald svartpeppar och nötfärs. Forma till 10 köttbullar.
  3. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn köttbullarna runt om ca 4 min.
  4. Brunsås: Häll mjölk i en skål. Rör ner socker och kinesisk soja. Pudra vetemjöl över pannan med köttbullar. Tillsätt mjölkblandningen och smulad köttbuljong. Koka upp och sjud ca 5 min, tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  5. Tärna tomat och gurka, lägg upp i skålar.
  6. Potatismos: Värm mjölk och smör i en kastrull. Häll bort vattnet från potatiskoket. Mosa potatisen med en elvisp eller potatisstöt och tillsätt mjölkblandningen. Vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  7. Servera köttbullar med potatismos, brunsås och grönsaker.