Lax med salsa romesco, mandel och bakad purjolök
Laktosfri
Utan gluten

Lax med salsa romesco, mandel och bakad purjolök

4.04 (135)
Under 45 min
6 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Fisk
    ·
  • Mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • rödvinsvinäger
  • flytande honung
Potatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Laxfilé
2 st
(Fisk)
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Olivolja
Röd paprika
1 st
Mandelspån
25 g
(Mandel)
Rödvinsvinäger
½ msk
Vitlök
1 klyfta
Salt
1 krm
Olivolja
Svartpeppar
Purjolök
1 st
Olivolja
Flytande honung
Salt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 621 kcal
  • Fett: 32 g
  • Kolhydrater: 47 g
  • Protein: 36 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
 Skär ett snitt i purjolöken på längden men inte helt igenom. Skölj ordentligt. Halvera röd paprika och ta bort kärnhuset. Halvera potatis.
Lägg potatis, röd paprika (med skalsidan upp) och purjolök bredvid varandra på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja och lite salt. Baka allt i ugnen ca 25 min, tills potatisen är mjuk och allt fått fin färg. 
 Krydda laxfilé med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek laxen på ena sidan ca 2 min. Vänd fisken och stek ytterligare ca 2 min. 
Rosta mandelspån i en torr het stekpanna tills de börjar få färg, lägg i en mixerbunke. Lägg ner den rostade paprikan, rödvinsvinäger, pressad vitlök och salt. Mixa ihop med stavmixer. Smaka av med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar.
 Om purjolöken fått för mycket färg, ta bort det yttersta lagret. Ringla över lite olivolja och flytande honung. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar. Halvera purjolöken.
Servera stekt lax med salsa romesco, bakad purjolök och rostad potatis.
Smaklig måltid!