45
Timjanstekt fläskkotlett med jordärtskocksgratäng, fetaost och rostad vitlökssky
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- vitlök
- smör
- mjölk
- balsamvinäger
- socker
- vatten
- köttbuljong
Rostad potatis
Potatis
450 g
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Jordärtskocksgratäng
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Jordärtskocka
250 g
Smör (Mjölk)
Salt
2 krm
Svartpeppar
Mjölk (Mjölk)
1 dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
¾ dl
Fetaost (Mjölk, Laktos)
30 g
Rostad vitlökssky
Vitlök
2 klyfta
Smör (Mjölk)
Balsamvinäger
2 ½ msk
Socker
¾ msk
Vatten
1 ½ dl
Köttbuljong
½ tärning
Majsstärkelse
Timjanstekt fläskkotlett
Fläskkotlett
300 g
Torkad timjan
¾ tsk
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Ruccola
Ruccola
30 g
Näringsvärde per portion
- Energi 695 kcal
- Fett 31 g
- Kolhydrater 63 g
- Protein 42 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
- Lägg potatis i en ugnsform och blanda med lite olivolja, lite salt och nymald svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen 25-30 min.
- Jordärtskocksgratäng: Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Skala och skär jordärtskocka i tunna skivor. Fräs jordärtskocka, lök och vitlök i en kastrull med lite smör. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Tillsätt mjölk och vispgrädde. Låt sjuda 8-10 min. Häll över i en liten ugnsform och toppa med smulad fetaost. Gratinera i övre delen av ugnen ca 15 min, tills jordärtskockan känns mjuk och gratängen har fått fin färg.
- Rostad vitlökssky: Fräs pressad vitlök i en liten kastrull med lite smör tills den är gyllenbrun. Tillsätt balsamvinäger, socker, vatten och köttbuljong. Låt sjuda ca 10 min, tills ca 1/3 av skyn återstår (red av med lite majsstärkelse om ni önskar en tjockare sky, ca ½ tsk utrörd i lika mycket kallt vatten).
- Timjanstekt fläskkotlett: Skär fläskkotlett i två skivor och krydda med timjan, lite salt och nymald svartpeppar. Stek köttet i en stekpanna med lite olivolja 3-4 min per sida, tills köttet är helt genomstekt (innertemp 72°C).
- Servera timjanstekt fläskkotlett med jordärtskocksgratäng, rostad vitlökssky, rostad potatis och ruccola.