Timjanstekt fläskkotlett med jordärtskocksgratäng, fetaost och rostad vitlökssky

Höstskörd

Timjanstekt fläskkotlett med jordärtskocksgratäng, fetaost och rostad vitlökssky

Nytt recept
Under 45 min
9 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Balsamvinäger
  • köttbuljong
  • mjölk
  • olivolja
  • salt
  • smör
  • socker
  • svartpeppar
  • vatten
  • vitlök
Potatis
450 g
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Jordärtskocka
250 g
Smör
(Mjölk)
Salt
2 krm
Svartpeppar
Mjölk
1 dl
(Mjölk)
Vispgrädde
¾ dl
(Mjölk, Laktos)
Fetaost
30 g
(Mjölk, Laktos)
Vitlök
2 klyfta
Smör
(Mjölk)
Balsamvinäger
2 ½ msk
Socker
¾ msk
Vatten
1 ½ dl
Köttbuljong
½ tärning
Majsstärkelse
Fläskkotlett
300 g
Torkad timjan
¾ tsk
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Ruccola
30 g
Näringsinnehåll per portion
Energi:
695 kcal
Fett:
31 g
Kolhydrater:
63 g
Protein:
42 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Lägg potatis i en ugnsform och blanda med lite olivolja, lite salt och nymald svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen 25-30 min.
Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Skala och skär jordärtskocka i tunna skivor. Fräs jordärtskocka, lök och vitlök i en kastrull med lite smör. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Tillsätt mjölk och vispgrädde. Låt sjuda 8-10 min. Häll över i en liten ugnsform och toppa med smulad fetaost. Gratinera i övre delen av ugnen ca 15 min, tills jordärtskockan känns mjuk och gratängen har fått fin färg.                 
Fräs pressad vitlök i en liten kastrull med lite smör tills den är gyllenbrun. Tillsätt balsamvinäger, socker, vatten och köttbuljong. Låt sjuda ca 10 min, tills ca 1/3 av skyn återstår (red av med lite majsstärkelse om ni önskar en tjockare sky, ca ½ tsk utrörd i lika mycket kallt vatten).
Skär fläskkotlett i två skivor och krydda med timjan, lite salt och nymald svartpeppar. Stek köttet i en stekpanna med lite olivolja 3-4 min per sida, tills köttet är helt genomstekt (innertemp 72°C). 
Servera timjanstekt fläskkotlett med jordärtskocksgratäng, rostad vitlökssky, rostad potatis och ruccola. 
Smaklig måltid!