Grekisk moussaka - färsgratäng med aubergine och parmesan
4,2 kg CO2e

Grekisk moussaka - färsgratäng med aubergine och parmesan

4.18 (225)
Under 50 min
13 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Mjölk
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Salt
  • olivolja
  • bakplåtspapper
  • socker
  • svartpeppar
  • smör
  • vetemjöl
  • mjölk
  • rödvinsvinäger
Aubergine
1 st
Salt
Olivolja
Mospotatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Gul lök
1 st
Olivolja
Nötfärs
250 g
Krossade tomater
1 förp
Vitlök
1 klyfta
Kycklingbuljong
½ påse
Torkad timjan
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Socker
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Parmesanost
1 bit
(Mjölk)
Smör
½ msk
(Mjölk)
Vetemjöl
½ msk
(Vete)
Mjölk
2 dl
(Mjölk)
Kycklingbuljong
½ påse
Salt
Svartpeppar
Bananschalottenlök
1 st
Mixsallad
30 g
Rödvinsvinäger
1 tsk
Olivolja
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 644 kcal
  • Fett: 27 g
  • Kolhydrater: 60 g
  • Protein: 41 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
 Skär aubergine i ca ½ cm tjocka skivor och krydda med lite salt. Låt vila ca 5 min. Blanda med lite olivolja.
Skala och skiva mospotatis i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och salt. Placera ut auberginen bredvid potatisen. Rosta högt upp i ugnen ca 15 min. 
Finhacka gul lök. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och fräs lök och nötfärs ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök, smulad kycklingbuljong, torkad timjan, spiskummin och socker. Sjud ca 5 min. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
 Finriv parmesan. Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt smulad kycklingbuljong och sjud ca 5 min. Vispa ner riven parmesan och dra från värmen. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Varva rostad potatis, aubergine och färsfyllning i en smord ugnsform (ca 15x20 cm), avsluta med ostsåsen. Gratinera högt upp i ugnen ca 15 min, tills moussakan fått fin färg. Använd gärna grillfunktionen de sista 5 minuterna. 
Skiva bananschalottenlök tunt. Lägg i en skål och blanda med mixsallad, rödvinsvinäger, olivolja, lite salt och nymald svartpeppar.
Servera moussaka med grönsallad.
Smaklig måltid!