Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Om du vill grilla, tänd grillen!
Lägg potatis på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja och lite salt. Rosta högt upp i ugnen ca 22 min.
Ananassalsa: Skölj limen ordentligt i ljummet vatten och finriv skalet. Skala ananas med en vass kniv, halvera och skär bort den innersta träiga biten. Tärna fruktköttet och grovhacka myntablad. Skiva bananschalottenlök. Lägg allt i en skål. Blanda med limeskal, chili flakes och lite flingsalt.
Grillad lax: Krydda laxfilé med salt. Om du inte ska grilla, hetta upp en grill- eller stekpanna. Börja med att grilla skinnsidan ca 5 min. Vänd och grilla ytterligare ca 5 min. Lägg upp på ett fat.
Sojasås: Smält smör i en liten kastrull. Ta från värmen och rör ner japansk soja, pressad vitlök och socker. Häll sojasåsen över laxen.
Klyfta den skalade limen. Servera nygrillad lax med ananassalsa, rostad potatis och limeklyfta.
Allergener
Basvarorna kan innehålla andra allergener