Mat som förvaras rätt håller längre. Så enkelt är det, förutsatt att man vet var olika typer av livsmedel mår bäst. För att reda ut det har vi satt ihop en liten förvaringsguide.

Kött och fisk mår bäst på den kallaste platsen i kylskåpet. Det gäller speciellt köttfärs, rå fisk och skaldjur. Oftast är det kallast högst upp, men använd gärna en termometer för att hitta den plats som är kallast i just ditt kylskåp. Enligt Livsmedelsverket är en bra temperatur i kylskåpet runt 4 grader. Tumregeln är att utgå ifrån anvisningarna på de enskilda varorna.

Kött och fisk går även bra att frysa in. Bakterier växer inte i frysen, så fryst mat kan inte bli farlig. Däremot kan fettet i maten härskna och då smakar det illa och kvaliteten försämras. Fetare livsmedel har kortare hållbarhet. Därför kan feta charkprodukter bli dåliga redan efter någon månad medan magert viltkött kan hålla mer än ett år.

Mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp, ju kallare temperatur desto längre håller varan. Enligt Livsmedelsverket går det även bra att frysa in mjölk grädde och matfetter.

Ägg kan hålla flera veckor efter bäst före-datum om de förvaras i kylskåp. De förvaras bäst i sin förpackning och med den spetsiga sidan nedåt.

Grönsaker ska i allra flesta all förvaras kylda men det finns undantag, gurka till exempel trivs bäst i temperatur mellan 12-15 grader enligt Livsmedelsverket .

Även frukter bör förvaras svalt, generellt mellan 12-15 grader. Men även här finns undantag, exempelvis banan som i likhet med gurkan trivs bäst i temperatur mellan 12-15 grader.

Potatis bör förvaras mörkt och svalt. Att frysa in potatis rekommenderas inte då den blir mosig.

Bröd håller sig inte bra i kylskåp - det påskyndar en process som gör brödet torrare och smuligare.

Tomaten trivs bäst i 14-gradig temperatur. Förvaring i kylen kan påverka smaken då det gör att aromerna inte riktigt kommer fram.

Avokado håller som längst i kylen, men innan dess bör avokadon mogna färdigt i rumstemperatur.

Dill håller sig allra bäst i kylskåp och avklippt färsk dill kan du ha stående i svalt vatten. Om den slokar kan du fräscha upp den genom att ställa knippet i varmt vatten i 5 minuter.

Morot håller sig riktigt bra kylt och utan sin blast! Förvara gärna morötterna i en försluten plastpåse så håller de sig krispiga och goda längre.

Broccoli förvaras som allra bäst i plast och i kylskåp. I rumstemperatur blir den ofta gul och tappar snabbt i smak.