Kocksamarbete med Zeina Mourtada

Nu kan du laga den populära matbloggaren och kokboksförfattaren Zeina Mourtadas recept. Hennes fem rätter finns nu att beställa hem med vår matkasse.

Shakshuka med taboule, pitabröd och hummus

En klassisk rätt som är väldigt populär i Nordafrika och Mellanöstern. Med få ingredienser får du här en toppengod rätt som passar lika bra att avnjuta till vardags som till helg. Rätten består av en läcker tomatsås med stekta ägg som serveras med bröd och en klick god hummus. Till detta serveras även taboule – en god och fräsch libanesisk persiljesallad.

Hummusbowl med citrondressad rödkål, oliver och persilja

Här har vi Zeinas middagsfavorit! Det finns hummus och så finns det perfekt hummus. Det här är det exempel på den senare. Med Zeinas hummusbowl får du en sammetslen hummus toppad med stekta kikärtor och färgglada grönsaker som exempelvis tomat och bladpersilja. Kort och gott har du här en enkel, mättande och fräsch rätt som trots sin enkelhet känns lyxig. En barnfavorit som faller även den kräsna i smaken. 

Fatteh - Libanesisk nachotallrik med yoghurtsås, granatäpple och pinjenötter

Här har vi en av Zeinas egna favoriträtter som barn. Fatteh består av krispig ugnsbakat bröd toppat med kryddstekt färs, fräsch yoghurt med citron samt granatäpple, mynta och pinjenötter. Såväl mynta som granatäpple används mycket i mellanöstern och den sistnämnda ger en fin krispighet, god sötma och syra.

Harira - Nordafrikansk soppa med ras el hanout, örter och citron

Här har vi en klassisk tomatbaserad nordafrikansk soppa som värmer fint i vinterkylan. En mättande, matig och mustig rätt med grönsaker, linser och den nordafrikanska kryddblandningen ras el hanout som bland annat tillför en touch av ingefära.

Ugnsrostade grönsaker med ljummen chèvre, örtsås och couscous

Ugnsrostade grönsaker med ljummen chèvre, örtsås och couscousHär har vi Zeinas egna tappning av en klassisk nordafrikansk rätt där man serverar rotfrukter i tomatsås med couscous. I den här enklare varianten har vi rosmarinrostade grönsaker i form av bland annat rödbetor, sötpotatis och spetskål serverat med fräsch örtyoghurt och couscous. En perfekt vardagsmiddag!

Alla rätter är tillgängliga att beställa fram till och med måndag 24 januari.

Zeina Mourtada är matkreatören med passion för vällagad och enkel mat. Zeina är välkänd genom att bland annat ha figurerat i TV4’s Nyhetsmorgon samt som tv-kock på köket.se. Hon driver en av Sveriges största matbloggar Zeinas Kitchen och har dessutom vunnit Allt om mat’s stora matpris. Hon har även släppt flertalet kokböcker såsom Zeinas Green Kitchen och Zeinas Kitchen: Recept från Mellanöstern.

Vi har nu bjudit in Zeina till Linas Matkasse och du kan nu välja bland fem rätter framtagna av henne med spännande och inspirerande smaker från Mellanöstern och Nordafrika.