Vego street food

Vegetarisk street food är en fröjd för både öga och smaklökar. Vi har valt ut tre recept som garanterat får det att vattnas i munnen. Vad sägs om burgare med halloumi, tacos med portabellosvamp och blomkålsnuggets i libabröd? Vi tror du kommer gilla det!

Halloumiburgare med tomatsalsa och honungsglaserade majskolvar

Image alt text

Ingredienser

4 portioner

  • 2 ägg
  • 1 ask fryst gräslök
  • 1 halloumi
  • 4 hamburgerbröd
  • 1/2 förp körsbärstomater
  • 1 förp majskolvar
  • 2 morötter
  • 1 romansallad
  • 1 burk salsa roja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk honung
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 krm salt
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 msk smör
  • olivolja
  • Gör såhär

    Halloumiplättar

  • Grovriv 2 morötter och 1 halloumi. Lägg i en bunke och blanda ner 1 ask fryst gräslök, 2 vitlöksklyftor (pressade), 2 ägg, 2 msk potatismjöl, 1/2 dl ströbröd, 2 tsk sambal oelek och 2 krm salt.
  • Hetta upp olivolja i en het stekpanna. Klicka ut 4 plättar i 2 omgångar (totalt 8 plättar), platta till dem i pannan och stek 4–5 min per sida.
  • Tomatsalsa

  • Dela 1/2 förp körsbärstomater och blanda med 1 burk salsa roja i en liten skål.
  • Tillbehör

  • Plocka bladen från blad från 1 romansallad.
  • Dela 1 förp majskolvar (tinade) i mindre bitar. Koka dem enligt anvisning på förpackningen – eller se tips. Häll av vattnet och blanda ner 2 msk smör och 1 msk honung. Rör runt ordentligt.
  • Rosta eller stek hamburgerbröd. Fyll med salladsblad, halloumiplättar och tomatsalsa. Servera med honungsglaserade majskolvar.
  • Tips: Om du vill, grilla majskolvarna. Rör även ihop rumsvarmt smör och honung. Klicka på majsen när de är färdiggrillade!

    Har du testat Linas Flexitariankasse? I Linas Flexitariankasse innehåller recepten mer grönt och mindre kött. Passar hushållet som vill minska på mängden rött kött och äta mer vegetariskt. Ni är nyfikna på nya smaker och värdesätter ekologiska råvaror, eftersom det är hållbart för både hälsa och miljö.

    Krispiga blomkålsnuggets i libabröd med ajvar relish

    Image alt text

    Ingredienser

    4 portioner

  • Ingredienser
  • 2 ägg
  • 1 burk ajvar relish
  • 1 blomkål
  • 1 cosmopolitansallad
  • 1/2 gurka
  • 1 förp libabröd
  • 1 msk lökpulver
  • 1 förp riven goudaost
  • 1 röd paprika
  • 1 tsk salt
  • 2 dl ströbröd
  • 2 vitlöksklyftor
  • olja
  • Gör såhär

  • Koka upp en rymlig kastrull med lättsaltat vatten. Skiva 1 blomkål och koka mjuk 5–6 min.
  • Skär blad från 1 cosmopolitansallad i bitar. Tärna 1 röd paprika och 1/2 gurka. Lägg allt i skålar.
  • Lägg kokt blomkål i en bunke och mosa med potatisstöt. Blanda ner 2 dl ströbröd, 1 msk lökpulver, 2 vitlöksklyftor (pressade), 2 ägg, 1 förp riven goudaost och 1 tsk salt.
  • Blanda blomkålssmeten väl med rena händer och forma till 16-20 små biffar. Vänd i ströbröd och stek i rikligt med olja på medelvärme 2–3 min per sida. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Fyll 1 förp libabröd med nystekta blomkålsnuggets, grönsaker och en klick ajvar relish. Servera direkt.
  • Har ni testat Linas Barnkasse? I Linas Barnkasse har vi ett speciellt stort fokus på barns smakpreferenser – och på föräldrar som vill att maten ska vara extra lättlagad. Utifrån barnens favoriträtter och vår ambition om sunda middagar skapar vi goda, varierade och näringsmässigt välbalanserade recept.

    Mexikansk portabellotacos med tomatillo salsa fresca

    Image alt text

    Ingredienser

    4 portioner

  • 1 förp färsk koriander
  • 1 grön chili
  • 1 lime
  • 1 förp majskolvar
  • 1 förp majstortillas
  • 500 g portabellosvamp
  • 1 silverlök
  • 1 förp stora vita bönor
  • 250 g tomatillo
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk spiskummin
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/2 msk torkad oregano
  • 2 dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • Gör såhär

  • Salsa: finhacka ca 250 g tomatillo, 1/2 förp färsk koriander, 1 grön chili (ta bort kärnorna) och 1/2 silverlök. Rör ihop i en skål med pressad saft från 1 lime. Smaka av med lite salt.
  • Skiva ca 500 g portabellosvamp och 1/2 silverlök. Skär av majskornen på längden från 1 förp majskolvar.
  • Fräs majs, svamp, lök, 1 förp stora vita bönor (sköljda, avrunna) och 2 vitlöksklyftor (pressade) i 2 msk olivolja, i en stekpanna 4–5 min.
  • Tillsätt 1 msk spiskummin, 1 msk paprikapulver, 1/2 msk torkad oregano, 3 msk tomatpuré, 1 tsk salt och 2 dl vatten. Sjud 6–7 min.
  • Värm 1 förp majstortillas enligt anvisning på förpackningen.
  • Fyll varma majstortillas med portabellofräs, 1/2 förp färsk koriander och tomatillo salsa fresca.
  • Tips: Tänk på att grön chili varierar i styrka. Smaka dig fram till önskad hetta.

    Har ni testat Linas Vegetariska kasse med ägg, ost och mjölkprodukter? Den här kassen innehåller massor av grön inspiration och goda middagar. Passar dig som vill få nya idéer i köket, men även familjer som vill byta ut köttet mot mer grönt då och då.